U jednom od najuglednijih šavajcarskih listova („Noje cirher cajtung“) osvanuo je zanimljiv tekst o najboljem teniseru sveta – „Babaroga: Zašto nas Novak Đoković toliko provocira“.

Ugledni list ističe da su kritike na račun Novaka Đokovića preterane, posebno u Švajcarskoj.

– Novaka Đokovića mlate kao vreću sa peskom – piše ugledni list.

Autor teksta, novinar Filip Berč naveo je da Novak redovno izaziva neprijateljske reakcije, podsetio je na sklonost srpskog tenisera „kojekakvim guruima“, na to da se suprotstavljao vakcinaciji i bio lakomislen u odnosu prema pandemiji.

– Pre nedelju dana se na US Openu pokazao kao prznica koja je frustrirano odalamila loptu, a ova je glupavo pogodila jednu linijsku sudiju pa je Đoković diskvalifikovan. Doba korone za Đokovića teče po Marfijevom zakonu – prenosi „Dojče vele“.

Novinar Filip Berč podseća na natpise u švajcarskoj štampi nakon Adrija tura, kada se pisalo da će „ime ovog Srbina ući u sportsku istoriju“ jer je umislio da „poput Boga stoji iznad zakona prirode“ i izazvao „mnogo patnje koja će moguće dovesti i do smrtnih slučajeva“.

– To je ton kojim se piše o Đokoviću i kojim mu se sudi. Ništa se ne može reći protiv kritičkog promatranja njegovog delanja. Ali zapanjujuća je ogromna razlika u odnosu na nežan pristup Federeru. Naravno, teniser iz Bazela daje relativno malo povoda za napade i spretno se predstavlja u javnosti. Najviše polarizuje svojim građevinskim poduhvatom (vila na jezeru), koji je ponekom sunarodniku previše razmetljiv. Ali inače malo ko preispituje jedinu švajcarsku svetsku zvezdu – piše dalje Noje cirher cajtung.

– Kada je Federer domaćin svog Lejver Kupa ili kada se kao filantrop ukazuje u Južnoafričkoj Republici ili predstavlja novi model patika, i kritički mediji postaju pitome PR agencije u službi teniskog veličanstva – kritikuje se u tekstu.

Razlika u odnosu prema Federeru i Đokoviću je raspirena time što mnogi u Švajcarskoj u srpskom teniseru vide „pretnju, sportskog agresora koji seže za najvećim rekordom njihovog najvećeg heroja. Ko je osvojio najviše gren slemova, ko je proveo najviše sedmica kao svetski broj jedan? Još uvek Federer. Ali uskoro bi to mogao da bude Đoković“, piše list.

Dalje se navodi da Rafael Nadal nije primeren da bude targetiran jer je ljubazan prema Federeru i sa njim ujedinjen protiv Đokovića. „A Nadalova domovina – Španija! Majorka! Letovanje! – ima pozitivne konotacije za razliku od Srbije, nacije čiji je imidž propatio od jugoslovenskih ratova.“

– Đokovićevi uspesi i greške izazivaju mnogo šovinističkog uzbuđenja. U Srbiji. Ali isto i u Švajcarskoj – ističe autor teksta.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime