Švajcarsko “čudo” na srpskim prugama

0


 

Hiljaditi na evropskom tržištu

– Ovo je faktički prvi elektromotorni voz za Srbiju posle ruskih garnitura, koje su došle krajem 80-ih godina. Oni će umnogome zameniti klasične vozove sa vagonima. Njihova brzina je 160 km/sat i saobraćaće pre svega, na Koridoru 10, znači, na relacijama Beograd-Niš, Preševo-Beograd-Subotica i na barskoj pruzi do Prijepolja – objašnjava Anđelković.

Vozovi su kupljeni kreditom Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj od 100 miliona evra. Po raspisivanju tendera, sprovedena je procedura i saglasnost EBRD-a, a Štadler je pobedio sa najpovoljnijim uslovima.
 

FLIRT vozi do Bara, Zagreba i Sarajeva?

Pored predviđenih ruta za FLIRT vozove, Anđelković je nagovestio i mogućnost dogovora sa Crnom Gorom da voz ide do Bara, a da bi bilo poželjno da saobraća i do Zagreba i Sarajeva. To je, kako je rekao, početak otvaranja tržišta za koji su potrebni pregovori sa železničkim upravama da se postigne sporazum o cenama koje su međunarodno priznate.

Na sajmu je Peter Jenelten, potpredsednik švajcarske kompanije naveo da je to hiljaditi voz koji su proizveli na evropskom tržištu.

– To je prelep voz sa 225 sedećih mesta, u koji ukupno može da stane 430 putnika bez ikakve gužve. Prostrani vagoni, udobna sedišta, utičnice za napajanje uređaja, komandna tabla sa velikim ekranom koja pokazuje spoljne i unutrašnje kamere i sve ono što se dešava na putu, vakuum toaleti – sve u svemu, reč je sasvim sigurno o "čudu za srpske uslove", iako on ne predstavlja čudo za Evropu – kaže Anđelković.

On je izrazio nadu da će Srbija za nekoliko godina imati voz Beograd-Budimpešta koji vozi 300 kilometara na sat posle sporazuma premijera Vučića sa predsednikom Kine, kao i da će početi izgradnja pruga velikih brzina koje će takođe biti "pravo čudo za Srbiju".

 

Ostaju stare cene

Na pitanje da li novi vozovi znače i nove cene karata, Danka Savić predstavnica Železnica Srbije je uzvratila da će "za istu cenu putnici dobijati mnogo bolju uslugu, što i jeste bio njihov cilj".

– Tako će u prvom razredu moći da se koristi bežični internet i sve ono što je već u upotrebi na evropskim prugama, od pića do korišćenja elektronskih uređaja, napajanja mobilnog telefona, laptopa…Takođe, pri ulasku u voz je olakšan pristup hendikepiranim osobama, a izdvojen je i prostor za transport bicikala. Što se tiče drugih usluga, pratimo sve procese modernizacije koje se tiču putničkog saobraćaja, tako da kada radne grupe počnu da rade na usklađivanju propisa vezano za železnicu, mi budemo apsolutno spremni. Ovi vozovi su platforma i preduslov da bismo već sutra počeli da primenjujemo evropske standarde kada je putnički saobraćaj u pitanju – naglašava Danka Slović.
 

Na pruzi u decembru

Kada će prvi švajcarski voz biti uveden u saobraćaj, još se ne zna precizno.
– Čim stigne novi voz, on će biti uvršćen u novi red vožnje, koji će biti promovisan do 15. decembra. Do tada ćemo već znati na kojim relacijama će voz da saobraća – kaže Danka Slović, direktor Centra za međunarodnu saradnju.

O tome gde se nalazi srpska železnica u odnosu na Evropu i svet nisu nikada rađene studije niti postoji statistika. Bilo je dovoljno samo ući u voz, kaže Anđelković za "Vesti" . U međuvremenu su se stvari pokrenule sa mrtve tačke.

– Ovo je druga velika nabavka vozova za Železnice Srbije, jer je pre dve-tri godine kupljeno 12 dizel motornih garnitura iz Moskve. Već sada imamo sporazum sa Rusijom u vezi kredita od 800 miliona dolara, od kojeg se deo već sprovodi na izgradnji drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo. U okviru toga je i rekonstrukcija pruge Koridora 10 i beogradske pruge, a time se stvaraju uslovi da ovi vozovi idu svojim punim kapacitetom i brzinom. U okviru tog ugovora je i nabavka 27 dizel motornih garnitura. Time bi Srbija dobrim delom obnovila vozni park, a paralelno radila na sređivanju i rekonstrukciji infrastrukure. Da li je to dovoljno? Sigurno nije, ali u ovom trenutku i sa raspoloživom infrastrukturom to će umnogome doprineti jednoj drugačijoj viziji Železnica Srbije – napominje Anđelković.

 

Kamere snimaju huligane

Vozovi će zasigurno biti bum, ali da li su im srpski putnici dorasli ili će brzo postati meta lokalnih huligana?
– Ljudi u principu vole lepe stvari i na njih reaguju pozitivno. Siguran sam i da će tako reagovati i na nove vozove – uveren je Anđelković.
On je podsetio na problem koji su imali sa dizel vozovima na relaciji gde je železnica drastično ugrožavala autobuski prevoz, kada je voz od Požege do Čačka više puta kamenovan.
– Za sve one koji se, međutim, ne budu ponašali kao pristojni putnici, postoji mehanizam, odnosno spoljne i unutrašnje kamere koje snimaju i čuvaju zapis 72 sata. Onaj ko učini štetu, teško da može da prođe bez posledica – poručio je Anđelković.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here