Youtube/KoSSev - Kosovo Sever Portal
Stefan Stojanović

Dečaci Stefan (11) i Miloš Stojanović (21) koji su na Badnji dan ranjeni u Gotovuši kod Štrpca, uspešno se oporavljaju i početkom ove nedelje će biti pušteni na kućno lečenje.

Ovo je za “Vesti” izjavio dr Dragan Perić, upravnik Hirurške klinike KBC “Simonida” iz Gračanice, koji je mladiće i operisao.

– Obojica su imala ustrelne rane i obe operacije su prošle uspešno. Sada su dobro, odlično se oporavljaju. Bog ih je sačuvao – kaže dr Perić.

Situacija na Kosovu, posebno u srpskim enklavama, južno od Ibra je trenutno mirna, a dr Perić kaže da je položaj Srba u južnoj pokrajini svakim danom sve gori i gori.

– Incidenti za Božić su nažalost samo poslednji u nizu sa kojima su Srbi u kontinuitetu podvgrnuti sve ove godine. Za mnoge događaje javnost i ne sazna, jer Srbi ne žele zbog lične bezbednosti da o tome pričaju, moraju da nastave život sa komšijama Albancima. Ono što zabrinjava je da se procesuiranje odgovornih za sve te zločine i dalje odvija po onoj narodnoj “kadija te tuži, kadija ti sudi”. Nažalost, od pravde, za nas Srbe na Kosovu nema ništa i ničemu dobrom se ne nadamo – priča ovaj doktor.

Objašnjava da su Srbi u Gračanici, ali i okolnim enklavama i ovaj Božić proveli u strahu i neizvesnosti.

– Krivi smo samo zato što smo Srbi. Problem je što se stalno živi pod pritiskom, što nam stalno pomeraju međe, a nema šanse da dođemo do pravde. Nažalost i Francuska i Nemačka nemo posmatraju šta se događa na Kosovu i mada imaju sve informacije zatvaraju oči nad onim što se dešava srpskoj zajednici. Albanci koriste činjenicu da ih ovi podržavaju – ističe dr Perić.

Profesor na Fakultetu bezbednosti i član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije Zoran Dragišić ocenjuje da je na Kosovu dovoljna i varnica pa da bukne požar.

– Bezbednosna situacija na Kosovu je rovita, tenzije su veoma velike. Dovoljan je bilo kakav incident da se stvori ogroman problem, bukvalno i najmanja varnica može da proizvede požar. Srbi na Kosovu sem svoje države i državnog rukovodstva nemaju apsolutno nikoga na koga mogu da se 100 posto oslone. Zato je veoma važno da Srbi na Kosovu ostanu jedinstveni i da ne dozvole da ih uvuku u podele, a nažalost poslednjih dana je i to počelo da se događa. Svima je jasno iz koje kuhinje to dolazi, a cilj je da se na Kosovu proizvede sukob koji bi zasenio rat u Ukrajini – ističe Dragišić.

Očekivana odluka Kfor

Zoran Dragišić ističe da nije iznenađen odlukom Kfora da ne dopusti povratak do 1.000 srpskih snaga bezbednosti.

– Takva odluka je očekivana. Objektivno, niko nije ni očekivao da će to dozvoliti. Međutim, potrebno je da međunarodne snage, a prevashodno NATO, povećaju svoj kapacitet na Kosovu upravo kako bi, kao jedini garant, obezbedili sigurnost Srbima – ističe Dragišić.

Strah za porodicu

Zvonimir Stojanović, otac 11-godišnjeg Miloša Stojanovića, koji je na Badnji dan ranjen kod Štrpca, navodi da se posle svega plaši za bezbednost porodice.

“Miloš je dobro, ali je vidno potresen, jer je još u šoku posle svega što se dogodilo. Sve mu to teško pada, kao i svima nama i poručio je da se ovako nešto nikad nikome ne ponovi”, rekao je Zvonimir Stojanović za Televiziju Prva.

Zahvalivši osoblju bolnice u Gračanici za brigu koju su pokazali prema Milošu i Stefanu Stojanoviću koji je ranjen zajedno s njim, Zvonimir je izrazio nadu da će se njegov sin brzo oporaviti i pridružiti porodici, koja to željno iščekuje.

Rezervna uniforma NATO

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović ocenio je da je to što Kfor ne radi svoj posao na Kosovu i Metohiji bruka međunarodne zajednice, te da oni istovremeno obučavaju Kosovske bezbednosne snage, čiji je pripadnih Azem Kurtaj ranio srpskog dečaka i mladića u Štrpcu.

Odalović je rekao da je apsurd da Kfor, odbijajući dolazak srpskih snaga po Rezoluciji 1244, navodi da je on odgovoran za bezbednost, jer je to opšte poznato.

“Napeto je na KiM nekoliko meseci, na ivici incidenta. Na Božić Kfor šalje poruku da su oni ti koji će biti garant bezbednosti, i to u danima kad se dešava ranjavanje dva dečaka i prebijanje trećeg”, rekao je on.

Odalović je naveo da je napadač Azem Kurtaj u rezervi u uniformi NATO arsenala, da su te zemlje, koje stoje i iza Kfora, obučile i pripremile Kosovske bezbednosne snage.

“Razumem šta hoće Aljbin Kurti, naravno da ne podržavam. Ali ne razumem ove koji im to dozvoljavaju. Oni bivaju skretničari i evidentičari, što bi Srbi sa Kosova rekli “s pola usta osuđuju zločine”, objasnio je Odalović.