Svaki peti gazda na vreme daje platu!

0

Radnici čekaju, a ne znaju dokle
 

Da je to tada učinila danas se ne bi dešavalo da tek svaki peti poslodavac u Srbiji redovno isplaćuje zarade, a da pojedini radnici i po sedam godina čekaju na svoju platu, a da pri tom poslodavac ne bude čak ni opomenut.

 

Upitana da li je tačno da ima onih koji po 90 meseci ne primaju platu, Ranka Savić, presednik Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata Srbije, kaže, da toliko dug period plate ne primaju ni radnici čije su firme u restrukturiranju.

 

Činjenica je da platu od oko 20.000 dinara redovno prima oko 400.000 radnika, dok oko pola miliona njih u privatnom sektoru platu prima s manjim ili većim zakašnjenjem.

 

"Tačno je da tek svaki peti poslodavac u Srbiji redovno uplaćuje zarade svakog meseca. Mnogo je, međutim, onih koji uplaćuju redovno poreze i doprinose, ali ne daju i plate. Svega toga ne bi bilo da je zakonom pre dve godine rešeno pitanje odgovornosti poslodavca koji izbegava da isplaćuje zarade", kategorična je ona.

 

ASNS zato insistira da se ovo pitanje reši novim zakonom o radu. Prema raspoloživim podacima ukupan dug poslodavaca za neuplaćene doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje je oko 250 milijardi dinara. Pitanje je koliko je od tog novca naplativo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here