Pixabay

Posle priče Anđeline Džoli da njena deca jedu cvrčke kao kesu čipsa, zatim tarantule, bube i škorpije, zbog čega se javnost zgrozila, došli smo do podataka da zapravo svi nenamerno učinimo isto.

Od smrznutog spanaća do paradajza, od soka od narandže do pečuraka, hranu je toliko teško proizvesti bez insekata da su i regulatori digli ruke od pokušaja.

Hranu je nemoguće proizvesti bez neželjenih dodataka, toliko da i američka agencija za hranu i lekove FDA navodi koliko (i koje veličine!) insekata sme da bude u hrani koju jedemo. Dakle, budući da je “ekonomski nepraktično uzgajati, žeti ili prerađivati sirove proizvode koji su potpuno bez neopasnih, prirodno nastalih, neizbežnih nedostataka”, FDA detaljno opisuje koja je granica nedopuštenog broja insekata ili njihovih delova.

1. Grinje u hlebu: Grinje biste mogli prepoznati kao dosadnu stenicu koja stvarno izaziva vaše alergije. Ali jeste li znali da su često prisutne u pšeničnom brašnu i drugim žitaricama koje se neko vreme drže u ormaru? A grinje u hrani mogu biti uzrok iste vrste alergijskih reakcija kao i njihova ekipa u prašini.

2. Voćne mušice dodaju gust sadržaj (pulpu) u sok od narandže: Jeste li ikad primetili kako se, čim voće počne preterano da sazreva, oblak Drosophila – voćnih mušica – roji, kao da dolazi niotkuda? Ni veliki proizvođači konzerviranog soka od agruma nisu imuni na ovaj fenomen jer FDA kaže da je manje od “u proseku pet ili više jajašca u 250 ml” soka potpuno u redu. Ipak, malo su oštriji prema crvima Drosophila. Svakih 250 ml pregledanog soka ne može imati više od jednog u proseku.

3. Crni, grbavi žižak – možda nije dobrodošao u pasulj, ali nije da baš čeka pozivnicu. Tokom zimskih meseci ženke ove vrste polažu jaja u mahune biljaka u razvoju; te se izlegu, hrane se biljkom i obično odlaze. Međutim, insekti u razvoju koji ne izađu mogu završiti u limenkama u vašoj lokalnoj prodavnici.

4. Resokrilci se ušunjaju u smrznuto zelje: omiljeno im je zeleno povrće u delu prodavnice sa zamrznutim artiklima.

5. Zgnječene ljuske kohinila daju crvenu boju za hranu: Crvenu boju obojenoj hrani poput bombona ili sladoleda daje kohinil, vrsta buba.

6. Jaja muve u konzerviranim proizvodima od paradajza: Možda bi trebalo još jednom razmisliti pre nego što krenete na sledeću krišku pice. Pasta od paradajza, pire, sok i umak mogu sadržati različite količine mušica i biti legalni za konzumaciju. Na primer, pire od paradajza može sadržati 19 ili manje jaja muva na svakih 100 g…

7. Gusenice se udobno smeste u smrznutom spanaću: “Crvi od spanaća”, poznatiji kao gusenice, mogu se umešati u vaš smuti ako za njegovu pripremu koristite smrznuti spanać. U pola kilograma spanaća mogu se naći crvi koji ne prelaze dužinu od 12 milimetara.

8. Anisakis ciste kriju se u ribama: Regulatorna tela dozvoljavaju 59 prihvatljivih cista u ribama, te se preporučuje njeno temeljno prženje, kako bi se one eliminisale iz obroka i kako bi se ubili svi prisutni paraziti.

9. Čuvajte se crva u limenkama s gljivama: Gljive nisu samo dobar izvor vitamina D. Mogu imati i dodatnu dozu proteina i masti, zahvaljujući svim crvima koji su dopušteni po limenci.

 

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here