pixabay.com

Od karcinoma pluća godišnje u Srbiji oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba, što znači da se u proseku, dnevno ova bolest dijagnostikuje kod 16 osoba, a svaki dan 13 osoba izgubi bitku sa ovom teškom bolešću, saopšteno je danas na tribini Udruženja za borbu protiv raka pluća „Punim plućima“, Udruženja medikalnih onkologa Srbije i Foruma pacijenata Srbije, pod nazivom „Dokle smo stigli?“.

Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća.

Zato je, kako su naveli učesnici tribine, važno da se jača svest građana o tome da se redovno pregledaju, da se podigne nivo kvaliteta lečenja i omogući što veća dostupnost savremene terapije koja daje dobre rezultate.

Predstavnica Udruženja za borbu protiv raka pluća „Punim plućima“ Olja Ćorović napomenula je da udruženje već godinama sprovodi mnoge aktivnosti, ali da su pored prevencije i podizanja svesti o štetnosti duvanskog dima, bitne aktivnost i poboljšanje statusa pacijenata koji su već oboleli od raka pluća.

– I dok je štetnost duvanskog dima prepoznata od strane zdravstvenih institucija, sistemskih pomaka u lečenju obolelih pacijenata u Srbiji i dalje nema. Svesni smo da su za nove lekove potrebna finansijska sredstva, zato podržavamo napore Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje da zatraže dodatna sredstva kako bi lečili građane – rekla je ona.

Direktorka sektora za lekove i farmakologiju u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje Jovana Simanović Milovanović danas je na tribini najavila uvođenje inovativne terapije za rak pluća.

– Centralna komisija za lekove donela je odluku i trenutno se pregovara sa farmaceutskim kućama oko inovativne terapije za karcinom pluća, kao jednoj od najprioritetnijih bolesti. Prvi lekovi će se naći na sledećoj listi koja izlazi krajem decembra, početkom januara. Terapiju pacijenti mogu da očekuju dva do tri meseca kasnije, nakon što bude sprovedena javna nabavka – rekla je Jovana Simanović Milovanović.

Prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije istakla je da se u toj zdravstvenoj ustanovi godišnje zbrine više od 5.000 pacijenata, a da svaki četvrti koji uđe u ovu kliniku ima dijagnozu karcinoma pluća.

Ona je navela da je u prvih šest meseci svako odeljenje na toj klinici zabeležilo 25 odsto više pacijenata sa tom dijagnozom.

Govoreći o lečenju raka pluća, dr Goran Stojanović iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine rekao je da se u poslednjih 10 godina situacija drastično menja pojavom ciljane i revolucionarne imunološke terapije.

Naveo je da primena savremenih lekova u najvećem broju slučajeva dovodi do potpunog ili delimičnog povlačenja tumora, koja su kod mnogih pacijenata dugotrajna.  On je naveo da je važno organizovati rane skrininge kako bi se bolest okrivala u što ranijoj fazi, kada su šanse za lečenje veće.

Inače, godisnje u Evropi 500.000 ljudi dobije dijagnozu raka pluća. Karcinom pluća je najčešći i najsmrtonosniji karcinom u svetu, ali i u našoj zemlji, a novembar je mesec borbe protiv ove bolesti.

Podatak koji dodatno zabrinjava jeste da Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, dok broj obolelih raste svake godine.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime