pixabay.com

Navodni slovenački “non-pejper” kojim se predlaže komadanje BiH nije jedini takav dokument koji kruži Evropom, piše za Dojče vele bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling.

Prema njegovim navodima, “non-pejper” slovenačkog premijera Janeza Janše nije jedini, za Brisel je otišlo nekoliko takozvanih “non-pejpera” o regionu – radi se o nezvaničnim dokumentima, sačinjenim da testiraju političke predloge, kako ističe Švarc-Šiling.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman predstavio je krajem marta u Briselu dokument koji su potpisale Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Kipar, a kojim Hrvatska želi uglavnom da “pomogne” BiH na putu u EU, dodaje bivši visoki predstavnik u BiH.

Tim papirom hrvatska vladajuća HDZ podržava napore sestrinske stranke HDZ BiH da promeni izborni zakon, tako da se, po oceni Švarc-Šilinga, na prvi pogled ne prepoznaje da bi promene zakona otvorile put stvaranju trećeg entiteta u BiH i na kraju, njegovom pripajanju Hrvatskoj.

On navodi da je član Predsedništva BiH Željko Komšić – bosanski Hrvat koga HDZ u BiH i Hrvatskoj ne prihvata – poslao sopstveni papir kao odgovor početkom aprila u kome je ukazao na “nejasnu politiku EU, koja je pod snažnim uticajem Hrvatske i tamošnje vladajuće stranke HDZ, kao i nedostatak neutralnosti delegacije Evropske unije u BiH”.

Švarc-Šiling ukazuje da je Komšić u tom “non-pejperu” ukazao i na navodno mešanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje stvari BiH kao i na pritisak Rusije zbog aspiracija BiH za ulazak u NATO piše bivši visoki predstavnik u BiH.

Bivši visoki predstavnik u BiH za Janšin “non-pejper” tvrdi da predviđa pre svega nastavak nacionalističke politike Srbije i hrvatske HDZ prema BiH, i apostrofira da je prema nekim informacijama, deo dokumenta napisan čak u Budimpešti, ali u Briselu ga nazivaju “slovenačkim papirom”.

Prof. Kristijan Švarc-Šiling bio je od 1982. do 1992. ministar za poštu i telekomunikacije u vladi kancelara Helmuta Kola.

Iz protesta prema uzdržanosti nemačke vlade tokom rata u BiH podneo je ostavku. Deset godina bio je medunarodni posrednik za BiH, a u periodu 2006-2007. obavljao je funkciju Visokog predstavnika u BiH.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime