Sve manje lekara, sve gore stanje u zdravstvu

0

Lekari zbog preoptereženosti sve teže postižu da pregledaju pacijente
 

Kako za „Alo!“ kažu lekari iz raznih domova zdravlja, posla je toliko da „ne dižu glavu“! U smeni prime više od 50 pacijenata, umorni su, plaše se propusta, lekarske greške i nemaju vremena za pregled. Zbog toga će zatražiti da se uvedu liste čekanja, pa se može desiti da na običan recept čekate i godinu dana.

 

– Ne mogu da se posvetim pacijentu. Jedva uspem da saslušam zbog čega je došao. Dekoncentrisan sam. Umoran. Nemotivisan, jer znam da će veliki broj pacijenata da mi smanji platu po takozvanoj kapitacionoj formuli. Stanje je baš loše otkako su mnoge kolege otišle u penziju, a nema novih da ih zamene – iskren je jedan od lekara koji je, zbog svojih pacijenata, zahtevao da ostane anoniman.

 

Prim. dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine u DZ „Voždovac“ i portparolka sektora Opšte medicine Srpskog lekarskog društva, kaže za „Alo!“ da je situacija alarmantna!

 

– Progresivno se smanjuje broj lekra opšte medicine, dok broj pacijenata ostaje isti. Posao se obavlja uz enormni napor, a gužve u čekaonicama su velike. Iako normativi predviđaju da svakodnevno primimo 35 pacijenata, taj broj premašuje 50! Posustajemo! Brže se umaramo, koncentracija nam opada, problemi se ne rešavaju adekvatno, prave se greške, brže se razboljevamo. Pošto niko od nadležnih ništa ne preduzima da ovo reši, moraćemo sami. Razmišljamo o tome da primamo samo zakazane pacijente, pa ako njihov broj prelazi 35 u toku dana, da i mi uvedemo liste čekanja – kaže ova doktorka i nastavlja:

 

Ministarstvo zdravlja: Rešićemo to

U Ministartvu zdravlja kažu za „Alo!“ da je, po stupanju na snagu Zakona o budžetskom sistemu, odlučeno da se obnave kadrovi, osim u javnom, i u zdravstvenom sistemu.
– Mi smo u martu i julu ove godine obezbedili obnavljanje dela kadrova koji su otišli u penziju. Nastavićemo tim tempom, ali će prioritet imati zdravstvene ustanove u kojima je ugroženo obavljanje zdravstvene delatnosti – kažu u Ministartvu.

 

– Ovo bi, znamo, znatno ugrozilo kvalitet rada celokupnog zdravstvenog sistema, jer je dostupnost primarne zdravstvene zaštite osnova njenog funkcionisanja. Dosadilo nam je da budemo izmorene žrtve zdravstva. Smatramo da niko nema prava da ugrožava naše zdravlje i zdravlje pacijenata time što ne postoji politička volja da se ovaj segment uredi i uvedu pravila ponašanja za zaposlene, ali i za pacijente – kaže dr Dimitrijević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here