EPA
epa09011414 A health worker gets the Pfizer-BioNTech vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) at Rafic Hariri University Hospital in Beirut, Lebanon, 14 February 2021. Twenty-eigth thousand doses of the Pfizer-BioNTech vaccine arrived to Lebanon on 13 February. The first doses will go to the elderly and the workers in the medical field. EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Očekuje se da vakcinacija protiv korone startuje krajem februara, prema nacionalnom planu koji je već poznat Ozijima.

U iščekivanju imunizacije, pokušali smo da saznamo najvažnije podatke o ponuđenim vakcinama i njihovom dejstvu.

Na sajtu Ministarstva zdravlja Australije (www.health.gov.au) moguće je pronaći novosti na različitim jezicima, uključujući i srpskom.

Osnovna informacija glasi: “Bezbedne i efikasne vakcine protiv kovida-19 doprineće da vi, vaša porodica i društvena zajednica budete zaštićeni od virusa“.

Da li nakon vakcinisanja mogu da obolim? DA

Na istom sajtu stoji podatak: “Vakcine jačaju imuni sistem tako što ga ’nauče’ da brzo pamti i da se bori protiv određenih klica. Vakcine daju obučeni zdravstveni radnici. Ako obolite od bolesti protiv koje ste vakcinisani, ona će verovatno biti blaža. Cepiva predstavljaju bezbedan način za jačanje imunog sistema bez izazivanja bolesti“.
Ovim podatkom se rešava osnovna dilema građana – da li nakon vakcinisanja mogu da dobiju koronu? Odgovor je očigledno potvrdan, s tim da ćete imati blaži oblik.
Ovo je bitan podatak koji potvrđuje nalaze da i ukoliko ste vakcinisani protiv kovida možete da budete prenosilac virusa. To je upravo razlog zbog kojeg nakon vakcinacije građana neće nestati hotelski karantini, niti će doći do slobodnog putovanja iz i u Australiju.

Da li su moguće nuspojave? DA

Kada je reč o nuspojavama, na zvaničnom sajtu vlade piše: “Svi lekovi, pa tako i vakcine, nose sa sobom određene rizike, kao i prednosti. Sve eventualne nuspojave su obično blage i traju nekoliko dana. Neke od privremenih nuspojava, koje su prijavljene, sasvim su normalne, poput bola na mestu uboda, povišena temperatura ili bolovi u mišićima.

Da li je vakcinisanje obavezno? NE

Sajt ministarstva zdravlja ističe da je u “Australiji vakcinisanje dobrovoljno i sami možete da odlučite da li želite da primite vakcinu ili ne. Ako se odlučite da ne primite cepivo, to neće uticati na pravo vaše porodice da i dalje prima Porodične poreske beneficije Deo A (Family Tax Benefit Part A) ili pomoć za plaćanje obdaništa (Childcare Fee Assistance)“.
Međutim, sledeći paragraf ističe: ”Moguće je da će ubuduće vakcinacija protiv kovida postati obavezna za putovanja ili osobe koje rade na određenim visokorizičnim radnim mestima, kao što su starački domovi. Ako to bude slučaj, postojaće izuzeća za osobe koje ne mogu da prime cepivo iz medicinskih razloga“.

Da li je cepivo odobreno? DA

Na sajtu se ističe da nadležni žele da u Australiji svi imaju pristup bezbednoj i besplatnoj vakcini. Ujedno je naglašeno: „Nezavisno regulatorno telo za lekove u Australiji je Administracija terapeutskih artikala (Therapeutic Goods Administration – TGA), koja primenjuje stroge standarde prilikom ispitivanja mogućih vakcina protiv kovida-19. Telo odobrava samo one vakcine koje su bezbedne i efikasne. TGA će nastaviti da proverava kvalitet svake serije cepiva i motriće na eventualne neočekivane nuspojave nakon primanja vaccine”.

Da li su vakcine besplatne? DA

Vlada Australije je jasna, i na sajtu stoji informacija: ”Vakcine protiv kovida-19 biće besplatne za svakoga ko se nalazi u Australiji, čak i za osobe koje nisu državljani ili nemaju pravo stalnog boravka. To uključuje i osobe koje nemaju Nedicare karticu, posetioce iz inostranstva, međunarodne studente, radnike migrante i tražioce azila“.

 

Kako je cepivo brzo razvijeno?

Zvanični sajt ministarstva zdravlja daje odgovor i na ovo pitanje: ”U vanrednoj situaciji, koju je izazvala pandemija kovida, svi mogući resursi i snage morali su biti usmereni na pronalaženje bezbedne i efikasne vakcine”.

To se desilo brzo, jer su:

– odobrena finansijska sredstva;

– proizvođači i države širom sveta usko sarađivale;

– klinička ispitivanja ubrzana zbog rasprostranjenosti virusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here