commons.wikimedia/Sasa Micic
Manastir Gračanica

Drž’te, lopova! Tom taktikom rukovodili su se autori filma “Velika srpska istorijska obmana – kako su Srbi ukrali albansku istoriju”, prikazanog na Top kanalu, najvećoj televiziji u Tirani, koja ga je u udarnom terminu emitovala u svojoj zemlji, na Kosovu i u Severnoj Makedoniji. Sve u ovom filmu, počev od naslova do detalja, bazirano je na bezočnim lažima s ciljem da se gomilom falsifikata dokaže da Kosovo nije kolevka srpske nego albanske duhovnosti. Istoričari koji se pojavljuju u filmu mrtvi hladni tvrde da su ranohrišćani koji su širili veru na Balkanu imali albansko poreklo, iznoseći ključnu neistinu da su Srbi podigli hramove na temeljima albanskih bogomolja. Teza da su Srbi Albancima oteli i hramove i kompletnu istoriju na Kosovu i pri tom ih vekovima ugnjetavali provejava celim filmom, snimljenim i prikazanim s opasnim namerama. Na njih je ukazalo Ministarstvo kulture Srbije u pismu Ani Luizi Tomson Flored, direktorki Uneska za Evropu. U pismu se izražava zabrinutost zbog toga što pojedini mediji u Albaniji objavljuju sadržaj kojim se svojata srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i bezočno falsifikuje istorija.

– Srpske crkve, manastiri i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju se albanskim, s jasnim ciljem promovisanja velikoalbanske pogromaške politike. Reč je o jednom u nizu pokušaja falsifikata i preuzimanja tuđih istorijskih obrazaca i tradicije – kaže ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

On ocenjuje da da ovaj film ima sve odlike kulturnog genocida i da nas istorija uči da je to često uvod i u fizički genocid.

Istoričar Čedomir Antić ističe da je sporni film deo višedecenijske težnje nastale u albanskom društvu, koje tek odskoro ima demokratiju i nikada se nije suočilo s totalitarnom i šovinističkom prošlošću.

– Možda je u Albaniji moguće naći istoričara, ali na Kosovu svakako ne, spremnog da javno razmotri zasnovanost istorijskih hipoteza, koje su postale albanski nacionalni mit. Govorimo o narodu koji do 18. veka nije živeo izvan prostora severne i srednje Albanije, a sa balkanskim starosedeocima ima veze koliko i Srbi – kaže Antić za “Vesti” .

Kako ističe, albanski nacionalisti ni sami nisu sigurni koju od kontradiktornih interpretacija nacionalističke prošlosti da prihvate.

– Tako se dešava da su od Aleksandra Velikog do Karađorđevića poznate ličnosti balkanske istorije po pravilu za njih istovremeno i sunarodnici i okupatori. Nažalost, ne postoji spremnost zemalja Kvinte, koje oličavaju demokratski svet, da svojim velikim investicijama pomognu razvoju nauke i prosvete među Albancima na Kosovu. Za njih smo svi mi na Balkanu samo ekvivalent posvađanih afričkih plemena, a njihove pradede su tim plemenima prodavali puške. Oni kod Albanaca finansiraju šoviniste, a kod Srba otpadnike – ukazuje Antić.

On podseća da je još pre 15 godina u Bugarskoj odbranjena doktorska teza u kojoj poznata bugarska naučnica na osnovu izvora pokazuje kako su u Beču krajem 19. veka konstruisani moderni albanski identitet, književni jezik i interpretacija zajedničke istorije.

– Albanci neće biti ni slobodni, a ni srećni i ujedinjeni dok svoje ciljeve ne zasnuju na istini, pravdi i demokratije – zaključuje poznati srpski istoričar.

Najveće neistine u albanskom filmu

– Srpske crkve na Kosovu izgrađene su na temeljima albanskih bogomolja.

– Dolaskom Stefana Nemanje na vlast, albanski narod je stalno proterivan, crkve su oduzete i narod pokršten.

– Pećka patrijaršija pripadala je Albancima, a dokaz za to je freska Đerđa Balše.

– “Dušanov zakonik” je pretio smrću svima koji ne pređu u pravoslavlje.

– Gračanica i Crkva Sv. Petke u Prizrenu nekada su pripadali Albancima.

– Flor i Lavr, ranohrišćanski svetitelji i mučenici, imaju albansko poreklo

Laki keš za teške laži

Film Top kanala, prema tvrdnjama upućenih, u produkcijskom smislu je izuzetno zahtevan i skup projekat. Za to je bila zadužena organizacija Tim Albanaca, sa sedištem u Americi. Na njenom čelu je Deni Hodža, student iz Kembridža, a u njenom rukovodstvu su i mladi Albanci, od kojih većina živi u SAD i zemljama EU. Iako sebe predstavljaju kao grupu koja “pruža sve informacije o Albaniji i Kosovu kao destinacijama za putovanje, kulturu i gastronomiju”, najnovijim poduhvatom su očigledno skuvali veliku laž i duboko uplivali u političke vode. To im nije strano jer ova ekipa neumorno lobira za albanske interese, zbog čega su pisali i američkom predsedniku Donaldu Trampu, koga su kritikovali i izrazili zabrinutost zbog njegovog pristupa odnosima Srbije i Kosova.