Upoznajemo vas sa šesnaest timova na predstojećem Evropskom prvenstvu za žene u Letoniji i Beogradu.

Ambicije su velike, kvalitet jak, forme favorita promenljive i postoji ozbiljan faktor nezgodnih autsajdera.

 

Grupa A:

Španija

Najkonstantniji sastav na vrhu Evrope. Dva zlata u poslednja tri Eura, samo jednom u poslednjih devet učešča nisu se domogli polufinala. Sjajna Alba Torent, MVP prethodnog evropskog prvenstva predvodi duboku bekovsku liniju, a bitni “šrafovi” su i centri Laura Nikols i Astu Ndur.

Ukrajina

Evropski šampion iz 1995. od ulaska u novi milenijum ne blista. Na individualni kvalitet Alina Jagupove mogu očekivati prolazak u narednu fazu. Problem je odbrana.

Letonija

Domaći teren je glavni adut ekipe koja devet mečeva ne zna za pobedu. Trener Martins Zibarts ima velikih problema sa izostancima, neiskustvom sastava. Najviše će se tražiti od Eline Dikajulaku i Kristine Vitole i rovite Karline Pilabere, koja uvek može da uđe u seriju poena.

Velika Britanija

Između Britanki i Letonki će se tražiti treći tim koji prolazi u osminu finala. Razlog za samopouzdnje mogu naći u tesnom porazu od Španije u pripremnom periodu, tokom kog nisu upisali nijednu pobedu.

 

Grupa B:

Francuska

Večiti drugi. Francuskinje od zlata 2009. godine dolaze do bronze 2011. i tri uzastopna srebra. Španija i Srbija su ih sprečavale. Vrlo jak sastav sa Sandrin Grudom kao zaštitnim licem puca na najviše ciljeve i jedan je od glavnih favorita za zlato. S obzirom na ostale selekcije u grupi, izvesno je da će nastaviti niz od 11 pobeda za redom u grupnoj fazi evropskih prvenstava.

Češka

Veliki problemi sa povredama more Čehinje. Nedostatak Kie Von, Alena Hanusova i Julija Rajsingerova je ogromna prepreka ka višim ambicijama. Tri od četiri nosioca igre neće nastupati, tako da će sve spasti na Katerinu Elhotovu.

Švedska

Kandidat iz senke za medalju, u rangu sa Srbijom i Rusijom. Imaju vrlo dobru prvu petorku sa bliznakinjama Eldebrink, Farijom Abdi, Amandom Zaui i Luis Halvarson.

Crna Gora

Jelena Škerović će sa klupe predvoditi jednog od najslabijih timova. Crna Gora može eventualno iznenaditi ispovređivane Čehinje za treće mesto.

Grupa C:

Italija

Italija nema medalju od srebra 1995. i od tada nije imala bolju priliku da se nađe na postolju. Vrhunske pojedince Giorgiju Sotanu i Sesiliju Zandalasini dopunjavaju Eliza Penja i Nikol Romeo u odličnoj formi. Mlade snage Olbis Futo-Andre i Lorela Kubaj daju dodatnu potporu. Obratite pažnju na ovaj sastav.

Turska

Ekipa sa kojom se vrlo dobro poznajemo i kojoj smo zadali ubedljiv poraz u prijateljskom duelu pred Eurobasket. Amerikanka Kija Stouks dopunjava selekciju. Čuvena Isil Alben će pleniti na terenu, kako igrama tako i prepoznatljivom bojom kose, tu su i  Čakir-Turgut, Bahar Caglar, Tilbe Senjurek. Turkinje će se sigurno boriti za medalju.

Slovenija

Četvrtfinale  je realan domet timu sa velikom disproporcijom na bekovskim i centrovskim pozicijama. Spoljna linija je jedna od najjačih: Teja Oblak, Nika Barič, Ana Marija Preželj i Žala Friškovec. U reketu je krhka rotacija sa Evom Lisec i Šejt Evans.

Mađarska

Država u kojoj su naše košarkašice stigle do najvećeg uspeha će se grčevito boriti za treće mesto. Naredak klupova, naročito Šoprona i ulaganja u košarku se još nisu prenela na reprezentativni nivo. Ivon Tarner će nositi igru u napadu Mađarica.

 

Grupa D:

Srbija

Doalzimo i do najteže grupe. Srbija ima dovoljno razloga za optimizam: domaći teren kroz čitav tok prvenstva, iskusne velike zvezde, šampionke i na reprezentativnom i na klupskom nivou, vrhunskog stručnjaka na klupi Marinu maljković. Problem će biti jedino dubine klupe, pune neiskusnih mladih košarkašica.

Belgija

Belgijanke su se katapultirale u košarkaški vrh u ovih par godina. Četvrte na svetu i treće u Evropi, žele da nastave niz medalja. Tadnem Vašington Mistiksa Ema Meseman i Kim Mestdag, plus Džuli Alemand su trio za ozbiljan respekt. Timska igra i atmosfera su naročito važan aspekt koji se ne može ignorisati. Važe za nosioca naše grupe i iznenađenje bi bilo ako se ne domognu medalje.

Rusija

Želja za povratkom na podijum je jaka u ruskoj reprezentaciji. Već tri Eura nisu uzimale medalju, što je veliko zatišje posle sedam vezanih sa zlatom, srebrom ili bronzom. Dvadesetjednogodišnja Marija Vadejeva će biti u uskoj konkurenciji za MVP-a turnira. Šta drugo reći o njenoj dominaciji pod košem, kada joj je nadimak “Terminator”?.

Belorusija

Nezgodna pozicija za Beloruskinje, jer su se našle među tri jake reprezentacije koje neće hjteti da upišu kiks. Prva utakmica je protiv Srbije (ostali raspored pročitajte ovde) i od forme na tom duelu će zavisiti dalji tok grupne faze. To što nema legendarne Jeleučanke ne znači da tri ambiciozna taima treba da ih bezopasno i zarad jednog poraza da završe u nepovoljnijem kosturu.

Izvor:
F. Rodić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here