youtube/US Military Today
Vojni sukobi u Persijskom zalivu (Foto: Arhiva)

Zbog dejstava Amerike, situacija u Persijskom zalivu došla je do opasne tačke, a rizici od vojnog sukoba su sve veći, smatra ruski ministar.

„Eksplozivna situacija u regionu u velikoj meri je posledica neodgovorne politike Vašingtona, koji ne samo da odbija da ispuni svoje obaveze iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program, koji je odobren Rezolucijom 2231 SB UN, već svojim provokacijama dovodi do dalje eskalacije“, ocenio je Lavrov.

Zbog toga raste rizik od izbijanja velikog vojnog sukoba, naglasio je on.

Lavrov je dodao da takav scenario zabrinjava i da ne treba dozvoliti da se ovaj region uvuče u rušilački vojni sukob prepun katastrofalnih posledica ne samo za zemlje Persijskog zaliva već i za ceo svet.

Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Irana pogoršali su se poslednjih godina, kada se Amerika povukla iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom i ponovo uvela sankcije protiv iranskih vlasti i kompanija. Poslednjih meseci eskalirala je situacija u oblasti Persijskog zaliva, gde se dogodilo nekoliko incidenata sa trgovačkim brodovima. Sjedinjene Američke Države takođe su optužile Iran za umešanost u nedavne napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, koja se u sukobu u Jemenu bori protiv pobunjenika Huta. Iran kategorički odbacuje optužbe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here