Pixabay
Ilustracija

Istraživanje institucije Property Exchange Australia (PEKSA) pokazalo je da je 28,5 odsto nekretnina kupljenih prošle godine u Novom Južnom Velsu, Kvinslendu i Viktoriji kupljeno za gotovinu, bez kredita i hipoteke, a kupci su najčešće bili stariji, penzionisani i bogatiji Australijanaci.

To će reći da je više od četvrtine nekretnina prošle godine u ove tri države kupljeno za gotovinu, a samim tim ovi kupci su imuni na povećanje kamatnih stopa i na taj način u stvari podržavaju tržište nekretnina.

Tržište vredno 500 milijardi dolara

PEKSA je utvrdila da su prošle godine u Australiji kupljene nekretnine u vrednosti od 454,7 milijardi dolara, a da je vrednost od 129,6 milijardi dolara isplaćena u gotovini. Praktično, 28,5 odsto nekretnina prodatih u Novom Južnom Velsu, Viktoriji i Kvinslendu je prošle godine kupljeno bez uzimanja zajma, što je povećanje od 1,5 odsto (ili 1,9 milijardi dolara) u odnosu na 2022.

Glavni ekonomista PEKSA Džuli Tot je mišljenja da upravo značajna gotovinska kupovina doprinosi jačini australijskog tržišta nekretnina.

– Tokom tri do četiri godine, koliko su ovi podaci dostupni, najmanje 25 odsto kupovina je obavljeno u gotovini na ova tri najznačajnija tržišta u Australiji. Ujedno, možemo da očekujemo da će ova grupa kupaca i dalje postojati – istakla je Tot.

Uprkos višim troškovima života, Tot smatra da povećanje broja kupaca u gotovini sugeriše da raste broj ljudi koji su imuni na efekte povećanja kamatnih stopa od strane Banke državnih rezervi (RBA).

Sem toga, napomenula je da su više stope verovatno bile povoljne za kupce u gotovini, koji su obično stariji i penzionisani, jer su imali više stope na štednju koje su im ponudile banke.

Najprivlačnije oblasti u Australiji

Kvinslend je prošle godine imao najveći procenat nekretnina kupljenih u gotovini, čak 29,6 odsto. Zatim sledi Novi Južni Vels sa 27,7 odsto i Viktorija sa 25,2 odsto.

NJV je imao najveću ukupnu vrednost kupovina u gotovini prošle godine, sa prosečnom kupovinom samo u gotovini od 770.000 dolara. Srednja vrednost kupovine u gotovini u Viktoriji i Kvinslendu bila je 604.500 dolara, odnosno 570.000 dolara.

Međutim, gradski centri su imali najveću ukupnu vrednost kupovine u gotovini zbog viših cena nekretnina i većeg broja obavljenih kupoprodaja.

Tako su u Surferskom raju na Zlatnoj obali u 2023. godini kupljene nekretnine u gotovini u vrednosti od 1,4 milijarde dolara, dok je srednja vrednost nekretnine bila oko 800.000 dolara.

Slično tome, centar Melburna (poštanski broj 3000) je prošle godine zabeležio više od 1,3 milijarde dolara kupovina u gotovini, ali je imao nižu srednju vrednost kupovine u gotovini od 603.500 dolara u poređenju sa Surferskim rajem.

Pored toga, treba imati u vidu da rezultati za Viktoriju nisu najadekvatniji zbog većeg udela kupovine slobodnog zemljišta u poređenju sa drugim državama.

Profil gotovinskih kupaca

Na pitanje ko najviše kupuje nekretnine za keš, Džuli Tot iz PEKSA kaže:

– Naše istraživanje je otkrilo da se demografski profil kupaca za gotovinu razlikuje od kupaca uz hipoteku. Kupci za gotovinu su uglavnom stariji i veća je verovatnoća da su penzionisani. Oni obično imaju niže prihode u domaćinstvu, ali takođe, imaju manje izdržavanih lica i veća je verovatnoća da će biti imovinski bogati, sa akumuliranom imovinom, štednjom i penzijom za finansiranje svoje sledeće kupovine.

Ona je objasnila i da može da se očekuje da će ova grupa kupaca rasti, jer nacija stari.

Popularne regionalne oblasti

Mesta sa najvećim udelom kupovina u gotovini bila su u regionalnim oblastima popularnim kod starijih Australijanaca koji će se verovatno penzionisati, i u oblastima gde su cene nekretnina pristupačnije.

U Tari, gradu oko 300 km zapadno od Brizbejna, 86 odsto imovine prodate prošle godine plaćeno je u gotovini, sa srednjom vrednošću od 82.500 dolara. Ostrvo Rasel, u zalivu Morton bej u Kvinslendu, imalo je 76 odsto kupljene imovine plaćene u gotovini, sa srednjom vrednošću od 85.000 dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here