Pixabay.com

Sve više stranaca se odlučuje za kupovinu nekretnina u Srbiji i to prvenstveno u Beogradu i Novom Sadu, navodi se u analizi specijalizovanog portala 4zida.

Podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) pokazuju da je udeo stranih državljana koji kupuju nekretnine u Srbiji za godinu dana skoro udvostručen.

Udeo stranih državljana koji kupuju nepokretnosti u Srbiji je porastao sa 2,93 odsto u 2022. na 4,81 odsto u 2023. godini.

Činjenica je da većinu kupaca na tržištu i dalje čine građani Srbije, ali je dinamika ponude i tražnje pod značajnim uticajem kupaca iz inostranstva koji prvenstveno kupuju stanove na Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu i Novom Beogradu.

– Državljani Rusije su se poslednjih godina pojavili prvenstveno kao zakupci stanova i poslovnih prostora, ali sada se sve češće odlučuju za kupovinu. Osnivaju i veliki broj firmi koje se dalje javljaju u ulozi kupaca nekretnina. Među kupcima ima i Ukrajinaca, dok iz Evropske unije najveći broj dolazi iz Francuske i Nemačke – navela je Nela Pešić iz agencije “Raičević nekretnine” za 4zida.

Prema njenim rečima, među kupcima ima i državljana Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Australije, dok ih je iz zemalja u okruženju najviše iz Severne Makedonije.

Najveće interesovanje je za kupovinu stanova i to prvenstveno luksuzne novogradnje u Beogradu kod kupaca koji dolaze iz zemalja sa većim životnim standardom, dok su za stanove u starogradnji na perifernim lokacijama Beograda zainteresovani kupci sa manjim budžetom.

– Državljani Rusije imaju veoma različite standarde, pa im interesovanja variraju od perifernih gradskih lokacija i malih stanova, sve do modernih, luksuznih i prostranih stanova na centralnim i najskupljim lokacijama u Beogradu – dodaje Nela Pešić.

Sagovornica 4zida napominje da Ruse i Ukrajince zanimaju i kuće van Beograda, u naseljima koja su okvirno do sat vremena udaljena od grada.

Dodaje da stranci najviše traže stanove, ali da su izuzetak državljani Severne Makedonije koji kupuju kuće sa ciljem daljeg zidanja.

Primetno je, ističe Nela Pešić, da na domaće tržište ulaze i Mađari koji su prvenstveno zainteresovani za kupovinu građevinskih lokacija.

3 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  2. To nisu nikakvi stranci vec nasi ljudi gastabajteri koji zive i rade u inosttanstvu. Svi vide da nema srece na Zapadu i polako se vracaju u Srbiju.

  3. SVIMA TREBA PRODATI OSIM ALBANCIMA I CRNOGORCIMA I HRVATIMA NE JER SU NASTROJENI NEPRIJATELJISKI PREMA SRBIJI MAKEDONCIMA DA TO SAMO ONIMA KOJI SU PRAOSLAVNE VERE

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here