pixabay.com

U Srbiji se beleži porast broja tinejdžerki koje koriste preparate za negu lica namenjene za stariju populaciju, a sve je više i devojčica starosti 15, 16 godina koje žele estetsku korekciju na licu, kaže dermatolog dr Dimitrije Karabahčiev.

On u razgovoru za Tanjug ističe da uzimanje neadekvatnih preparata za negu mlade kože kod tinejdžerki može predstavljati veliki problem.

– Koža se u tom uzrastu od 15, 16 godina razlikuje od kože kod odraslih osoba. Koža je mnogo tanja, pod uticajem hormona i mnogo lakše propušta sastojke tih preparata, zbog čega može doći do brojnih problema, neželjenih reakcija poput alergija ili kontaktnog deramatitisa – objasnio je Karabahčiev.

On ukazuje na to da postoji velika opasnost od korišćenja neadekvatnih preparata, posebno ako se slušaju saveti sa interneta.

– Mi smo danas vreme Z generacije, vreme interneta i “influensera”, to je online generacija koja je pod pritiskom društvenih mreža, Fejsbuka, Instagrama, Jutjuba. Istovremeno, problem je i to što ne postoji nikakva zakonska regulativa kojom bi se regulisao marketing i reklamiranje kozmetičkih preparata na internetu – kaže on.

Kada je reč o estetskim korekcijama, Karabahčiev navodi da postoji porast broja tinejdžerki uzrasta 15, 16 godina koje žele da nešto menjaju na svom licu.

– Postoje neke estetske procedure koje su u tom uzrastu opravdane, pre svega ožiljci od akni, strije, hipertrihoza, odnosno pojačana maljavost, ali sve druge procedure i drugi zahtevi uopšte nisu opravdani. U Engleskoj je od 2021. godine zakonski zabranjena upotreba botoksa i hijalurona za mlađe od 18 godina- naglašava dermatolog.

Na pitanje šta je cilj devojčica koje u tinejdžerskim godinama koriste preparate za lice koji imaju “anti-age” efekat, Karabahčiev kaže da je iz razgovora sa pacijentkinjama koje dolaze kod njega u ordinaciju zaključio da žele da “uspore starenje”.

– Pod uticajem socijalnih mreža, postoji trend da se koriste preparati koji usporavaju i zaustavljaju starenje. Međutim, za taj uzrast nema potrebe za tim, jer proces starenja počinje oko 25. godine i u tom dobu, kada imaju 15, 16 godina zaista nema potrebe da koriste preparate protiv bora – ukazuje Karabahčiev.

Napominje da se u tim godinama savetuje osnovna rutina nege kože, pre svega korišćenje blagih sredstava za pranje kože ujutro uveče i hidratacija.

– One koje imaju suvu kožu savetuje se čišćenje lica jednom dnevno, hidratacija laganim proizvodima namenjenim za to, kao i redovno koriščenje preparata za zaštitu od sunca – objašnjava dermatolog.

Pre nego što počnu da koriste bilo koje preparate za negu lica, Karabahčiev preporučuje devojčicama i njihovim roditeljima da se savetuju sa dermatologom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here