J. Gajeskov
Sveštenici Saša Čolić i Vladislav Đorđević

SPC i njeni vernici obeležili su u nedelju, 27. septembra, jesenji Krstovdan koji predstavlja praznovanje dva događaja u vezi s Časnim Krstom Hristovim: njegov pronalazak na Golgoti i povratak iz Persije, opet u Jerusalim.

Svečano je bilo u svim hramovima širom Australije, uz poštovanje propisa nadležnih, uvedenh radi suzbijanja epidemije korone. Jedino vernici u Viktoriji nisu mogli da proslave praznik u crkvama, zbog zabrana verskih okupljanja u zatvorenom prostoru.

U Crkvi svetog arhangela Mihaila u sidnejskom predgrađu Hombuš, svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop australijsko-novozelandski Siluan, uz sasluživanje starešine hrama protojereja Veselina Svorcana.

Vladika Siluan u crkvi u Hombušu

Posle liturgije i vladikine besede, sveštenstvo i prisutni vernici okupili su se za trpezom ljubavi u parohijskom domu, svečano obeležavajući veliki praznik.

Istovremeno, u obližnjem predgrađu Flemington, u Crkvi svetog Save, prvoj srpskoj svetinji izgrađenoj na Petom kontinentu, svetu liturgiju služio je i vernike pričestio starešina hrama otac Saša Čolić, uz sasluženje prote u penziji Vladislava Đorđevića, a odgovarao je crkveni hor.

Među prisutnim vernicima bilo je i desetak dece, od kojih se većina pričestila.

U pastirskoj besedi, otac Saša opširno je govorio o prazniku, uz poziv vernicima da se redovno okupljaju oko svetinja radi očuvanja pravoslavne vere, srpskog jezika i kulture.

Članice flemingtonskog Kola sestara koje su pripremile nedeljni ručak

Posle verskog dela većina okupljenih je prisustvovala trpezi ljubavi u parohijskom domu. Posni ručak pripremile su vredne članice Kola srpskih sestara u Flemingtonu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here