EPA/Bianca de Marchi
Proslava Dana primirja u Sidneju

Širom Australije, u petak 11. novembra, obeležen je Dan primirja u sećanje na 11. novembar 1918, kada je potpisano primirje kojim je okončan Veliki rat.

Centralna proslava u Sidneju je organizovana na Martin Plejsu, u prisustvu visokih federalnih i državnih funkcionera, a dan je obeležen i u klubovima ratnih veterana širom grada i NSW.

Kao što je poznato, četvorogodišnji rat, do tadan ajveći u istoriji, okončan je u 11 sati, 11. novembra 1918, kada su sile Antante (Rusija, Francuska i Velika Britanija) potpisale primirje sa centralnim silama (Nemačkom i Austrougarskom), na teritoriji današnje Francuske.

Time je dogovoreno primirje na zapadnom frontu – prekid vatre, povlačenje nemačkih trupa, razmena zarobljenika, kao i sporazum o ratnoj odšteti i uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica.

Ovaj dan obeležava se širom sveta, a u Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i Francuskoj, 11. novembar je i dan sećanja na veterane kako iz Prvog, tako i Drugog svetskog rata.
Prvi svetski rat je formalno završen Versajskim mirom 28. juna 1919. godine.

Posebno treba istaći da je Srbija bila prva napadnuta u Velikom ratu i najveći stradalnik tog rata – veliku pobed uplatila je gubitkom između 1,1 i 1,3 miliona ljudi, odnosno gotovo trećine stanovništva ili 60 odsto muške populacije.

Pri klubovima RSL ratnih veterana, u većim gradovima Australije, postoji veliki broj članova srpske zajednice koji su i ove godine obeležili važan datum svetske istorije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here