Vesti
Vladika Siluan sa sveštenstvom i članovima Lazaričkog hora u crkvi u Hobartu

Svečarska atmosfera vladala je proteklog vikenda među pripadnicima malobrojne, ali složne srpske zajednice na Tasmaniji.

U poseti najmanjoj australijskoj državi i njenom glavnom gradu Hobartu boravio je episkop australijsko-novozelandski gospodin Siluan.

Episkopa i sveštenstvo koje je s njim doputovalo iz Melburna, na aerodromu je dočekao i nadležni sveštenik otac Dejvid Gould, starešina hrama Vozdviženja časnog krsta, inače pod jurisdikcijom Ruske zagranične crkve.

Obraćanje sveštenika Dejvida Goulda

Vladika je subotu proveo u posetama vernicima i zajednici, a u nedelju je služio liturgiju u crkvi Vozdviženja časnog krsta.

Tom prilikom, episkopu Siluanu su sasluživali prezviter Dejvid Gould, starešina ovog, zatim arhimandrit Petar i protođakon Miodrag Tomić iz Melburna, uz prisluživanje ipođakona ovog hrama i čtečeva Arhijerejskog namesništva melburnskog.

Specijalno za ovu priliku iz Sidneja su u Hobart doputovali članovi mešovitog hora parohije Svetog kneza Lazara iz Aleksandrije.

Oni su svojim predivnim glasovima i pojanjem dali posebnu notu liturgiji i učinili da pravoslavnim vernicima sa Tasmanije ova nedelja ostane urezana duboko u pamćenje.

Na kraju liturgije, episkop Siluan se obratio okupljanima i izrazio svoje zadovoljstvo i radost što je ponovo u mogućnosti da poseti ne samo srpsku zajednicu, već i ovu jedinstvenu, svepravoslavnu, etnički mešovitu, parohiju.

Posle službe upriličena je trpeza ljubavi, tokom koje je Lazarički hor izveo nekoliko horskih numera iz svog bogatog liturgijskog i kosovo-metohijskog opusa, što je izazvalo vidno oduševljenje svih prisutnih.

Vladiku Siluana i goste je u ime lokalne zajednice pozdravila Marija Petrović, a prijatno druženje je nastavljeno do popodnevnih sati, uz želju za skorim ponovnim susretom.

Vernici tokom liturgije
Doček za vladiku i goste ispred hrama u Hobartu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here