Svedok: Neki srbački muslimani se borili u vojsci RS

0

Nastavljeno suđenje generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu
 

Milinčić, koji je u to vreme bio predsednik opštine Srbac, rekao je da je Srbac "iz ekonomskih razloga" napustilo "oko 60 lica nesrpske nacionalnosti", od ukupno 897, koliko ih je živelo u toj opštini.

 

Pošto mu je u unakrsnom ispitivanju tužilac Makdonald predočio podatke banjalučke Službe državne bezbednosti Republike Srpske da je opštinu Srbac tokom rata napustilo "više od dve trećine Muslimana i gotovo trećina Hrvata", Milinčić je te podatke prihvatio kao tačne, uz napomenu da, tokom rata "nije imao saznanja o njima" – preneli su beogradski mediji.

 

"Činjenica je to, ja sam mislio da nije većina napustila Srbac. Ja znam da su ljudi išli, ali te podatke ne da nisam morao znati, nego nisam ni znao", rekao je Milinčić.

Milinčić je rekao da se više od 40 muslimana iz Srpca borilo u Vojsci Republike Srpske i da su 22 ranjena.

 

On je izjavio da je general Mladić 1992. godine podržao njegov stav da Srbačka brigada Vojske Republike Srpske ne ulazi u sukob sa susednom opštinom Davor u Hrvatskoj, iako je iz nje Srbac bio granatiran.

 

Iskaz u Mladićevu odbranu pred sudom je počeo novi svedok Duško Ćorokalo iz Sanskog Mosta koji će svedočenje nastaviti sutra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here