Svedok: Nismo uskraćivali struju Sarajevu

0

Nastavljeno suđenje generalu Ratku Mladiću
 

"Odgovorno tvrdim da nikada nije bila isključena struja Sarajevu, osim kad je bio kvar… Sarajevo je imalo struju", rekao je Lubura, koji je u to vreme bio direktor preduzeća "Elektroprenos" na Ilidži.

 

On je istakao da mu nikada niko iz političkog i vojnog rukovodstava Republike Srpske nije naredio da isključi snabdevanje Sarajeva strujom. "Činio sam sve da i srpska i muslimanska strana imaju dovoljno struje i nastojali smo da se poprave dalekovodi koji su većim delom bili na muslimanskoj teritoriji, ali su to muslimani sprečavali", rekao je Lubura.

On je naveo da su muslimani sprečavali popravku trafo-stanice u Vogošći da vojna fabrika "Pretis", koja je na srpskoj teritoriji, ne bi imala struju, te su zato i civili u Sarajevu bili bez struje.

 

"Paravojska Jusufa Juke Prazine 1992. godine granatirala je trafo-stanicu u naselju Blažuj, zbog čega naselja na severozapadu Sarajeva nisu imala struju do januara naredne godine", rekao je Lubura.

 

On je napomenuo da je jula 1993. godine Elektrodistribucija Srpske uspostavila dalekovod do Crne Gore i ponudila struju do centra Sarajeva, ali da muslimani nisu pokazali nikakvo interesovanje za to, niti za opravku svojih dalekovoda, prenose mediji.

 

Zastupnik optužbe je, tokom unakrsnog ispitivanja, svedoku predočio dokumenta po kojima je, kako je naveo, srpska strana sprečavala popravke elektro-mreže, ali je svedok ostao pri svom iskazu. Sledeći svedok Mladićeve odbrane iskaz će dati u sredu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here