Iz Australije više od milion

0

Delegat Skupštine dijaspore dostavio nam je i spisak koji je napravio i na njemu su, sa svojim donacijama, i dobar deo pojedinaca i organizacija koji su se našli i u "Vestima" sa svojim akcijama.

 

I pojedinci u akciji

Mnogo je pojedinaca koji su se sa prijateljima udružili u humanitarnim naporima. Važno je da se podseti da oni nisu uživali pomoć bilo kakve organizacije, već su preduzimali vlastito sakupljanje, u želji da pomognu. Među njima je grupa prijatelja koju su okupile Marijana Rusić i Bojana Parhomov iz Vulongonga, koja donira iznos od 9.817 dolara. Iz Perta, grupa makedonskih prijatelja podarila je 9.817 dolara. Stana Kovačević iz Adelejda upisala je 1.000 dolara. Postoji i podatak da su Dalibor Šaula i prijatelji prikupili 11.672 dolara, a Vedrana Mrdić sa još 25 donatora – 1.980 dolara. Među prvima je bio i Boris Dutina koji je u svojoj firmi Lodžds Investment sakupio 8.000 dolara.

Prema ovom spisku, za koji ni Milovanović ni "Vesti" ne tvrde da je zvaničan, ali je do sada najpotpuniji, rekorder u prilozima jeste crkva Svetog Stefana u melburnskom Kizborou sa iznosom od 220.000 dolara. Od crkava, u Kilkeniju u Adelejdu sakupili su 100.000 dolara, u melburnskom Grinzborou 70.000 dolara a biće još, u Daptu 20.550 dolara, u Lazarici u Aleksandriji 15.000 dolara, na Fareru u Kanberi 6.500 dolara, a u melburnskom Karum Daunsu 3.000 dolara.

Zaključno sa ponedeljkom, takođe, na račun Ambasade Srbije uplaćen je ukupan iznos od 157.618 dolara.

Dalje, sa donatorske akcije u liverpulskom "Noksu" za Srbiju i Bosnu javljeno je o 13.205 dolara. Uz predstavu "Sumnjivo lice" pozorišta "Pilipenda" u teatru Valas u Sidneju sakupljeno je 1.365 dolara. Sa Tasmanije, iz Udruženja "Nikola Tesla" šalju 2.500 dolara. Milanovićev spisak navodi i dve zajedničke zabave srpskih noćnih klubova iz Sidneja (sakupljeno 16.252 dolara) i Melburna sa iznosom od 30.000 dolara.

"Vesti" su se ovom prilikom odlučile na objavljivanje cifara i sa mesta odakle našoj redakciji nije stigla zvanična informacija o prilozima – sve zato da bi čitalac imao potpuniju sliku humanitarnih akcija. Takođe, postoji mogućnost da su, pri konačnom sabiranju, neki iznosi upisani dvaput. Problem je, pre svega, u tome što se donacije ne upućuju prema jednom odredištu, već na više njih – od računa pri Ambasadi do fondova Novaka Đokovića, Vlade Divca, računa Crvenog krsta u Srbiji itd.

Ambasador Srbije Miroljub Petrović podseća da je on i apelovao da se diplomatska predstavništva ovde informišu o donacijama.

– Ponavljam, nije reč ni o kakvoj kontroli, već samo o nastojanju da imamo neko centralno mesto gde će podaci o pomoći biti sakupljani – kaže ambasador.

 

Katastrofa nas ujedinila

Više od pet stotina Srba i njihovih prijatelja odazvalo se pozivu na humanitarni ručak pri crkvi Svetog Save u Vudvil Parku u Adelejdu. Kako nam odatle javlja Rade Jovićević, svi su došli s jednim jedinim ciljem – da prikupe novac kako bi pomogli stradalima od poplava. Na kraju dana, to su i dokazali, sa ukupno 105.000 dolara donacije.

– Prisustvo velikog broja lokalnih predstavnika vlasti samo je potvrdilo da je ova katastrofa dirnula u srce i ljude koji nisu srpskog porekla – ističe Jovićević.
Prema njegovim rečima, najzaslužniji za ovaj događaj bili su članovi folklorne grupe "Oplenac" koji su od ranog jutra primali darove u hrani i piću, koje su vredni Srbi poklanjali za zajednički ručak.
– Rezultat svega je da je naša crkveno-školska opština, sa svojim podgrupama prikupila 105.000 dolara, koji će, u odnosu 50:50 biti upućeni u Srbiju i Republiku Srpsku. Hvala svim Srbima Južne Australije koji su pomogli na bilo koji način. Takođe, hvala srpskim medijima koji su ovaj događaj besplatno najavljivali – pišu nam iz Adelejda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here