EPA/Fabio Frustaci

Jedinstveni pristup borbi sa pandemijom koronavirusa koji se od početka primenjivao u Švedskoj, pokazao se katastrofalnim.

Prema mišljenju zdravstvenih stručnjaka iz celog sveta, švedski pristup suočavanja sa zarazom doveo je do visoke stope smrtnosti i velike patnje stanovništva, a jedino što je ova zemlja pokazala svetu jeste kako da se ne nosimo sa smrtonosnom zaraznom bolešću.

Tokom poslednjih nekoliko decenija Švedska se smatrala liderom kada je reč o globalnim humanitarnim pitanjima. Ova zemlja bila je prva u prihvatanju izbeglica i u borbi protiv globalnog zagrevanja. Međutim i tokom borbe sa pandemijom koronavirusa u Švedsku su bile usmerene sve oči sveta. I ovog puta u nečemu je bila jedinstvena. Samo ova zemlja odlučila se za takozvani „meki“ pristup u borbi, koji podrazumeva da se ne primenjuje karantin, već samo uvođenje dobrovoljnih ograničenja i podsticanje građana da koriste maske, piše USA today.

Ovaj pristup je shvaćen kao liberalniji, a postao je toliko popularan da su i na američkim protestima skandirali „Be Like Sweden“ (Budi kao Švedska). Međutim, nije sve tako sjajno, iako su mere u Švedskoj bile blaže u odnosu na čitav svet, stopa smrtnosti je dostigla vrhunac. U Sjedinjenim Američkim Državama recimo trpe područja koja su rano izašla iz karantina, a isto to dešava se i u drugim zemljama u Evropi.

Motivi ovakvog pristupa borbi sa opasnom zarazom Švedske agencije za javno zdravstvo još uvek su misterija. Neke druge zemlje koje su u početku koristile ovu strategiju brzo su je napustile jer je broj smrtnih slučajeva počeo naglo da se povećava. Ipak, Švedska je bila verna svom pristupu.

Zašto? Sticanje takozvanog imuniteta stada u kojem je zaražen veliki broj populacije (po mogućnosti mlađeg stanovništva) omogućava razvoj imuniteta, ali to nije bio zvanični cilj Švedske agencije za javno zdravlje. Rečeno je da imunitet stanovništva može pomoći suzbijanju širenja bolesti, a neke izjave agencije navode da je postojao tajni cilj.

Nezaustavljiva stopa smrtnosti

Dalji dokaz tome je da agencija insistira na obaveznom školovanju male dece, važnost testiranja se već neko vreme obezvređuje i samim tim je sve manja, a agencija je odbila da prizna važnost asimptomatskog širenja virusa (zabrinjavajuće, ohrabrila je ljude u domaćinstvima u kojima žive zaražene osobe bez simptoma da idu na posao i u školu). Švedska zvanično i dalje odbija da preporučuje maske u javnosti, uprkos sve većem broju dokaza njihove efikasnosti. Pored toga, navedeni cilj švedskih vlasti uvek je bio da ne umanjuju epidemiju, već da je uspore, kako zdravstveni sistem ne bi bio pretrpan.

Vlade nekoliko država, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju, osudile su imunitet stada kao strategiju.

– To može dovesti do vrlo brutalne aritmetike koja ljude i život i njihove patnje ne stavlja u središte te jednačine – izjavio je na konferenciji za štampu u maju, dr Majk Rajan, izvršni direktor Zdravstvenog programa SZO.

Prema rezultatima ove švedske agencije, procenjuje se da je deo Šveđana koji nose antitela ispod 10 odsto, tako da nigde nema ni naznaka za imunitet stada. Pa je tako logično što je stopa smrtnosti u Švedskoj sve veća. U Švedskoj je broj umrlih veći od Sjedinjenih Američkih Država: 556 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, u poređenju sa 425, što je brojka od 20. jula.

U Švedskoj je takođe smrtno stradalo čak četiri i po puta više ljudi nego u ostale četiri nordijske države zajedno. Proteklih nekoliko nedelja Švedska je među vodećim u svetu kada je reč o trenutno prijavljenim smrtima po glavi stanovnika. I uprkos tome, njihova strategija u suštini ostaje ista – do daljnjeg.

Učite na švedskim greškama

Moguće je da je Uprava za javno zdravstvo zaista verovala da je švedski pristup najprikladniji i održiviji i da će druge zemlje, od kojih su mnoge ušle u karantin, imati još gore rezultate.

– Možda je to, a ne imidž stada, glavni razlog zašto se vlasti očajnički drže njihove strategije. Možda je ipak u pitanju nespremnost da priznamo rane greške i preuzmemo odgovornost za hiljade nepotrebnih smrti koje su se zbog toga dogodile. Rezultat u ovoj fazi pandemije je nedvosmislen.

Verujemo da se Švedska može koristiti kao model, ali ne onako kako se inicijalno mislilo. Umesto toga, može poslužiti kao kontrolna grupa i odgovoriti na pitanje koliko su efikasne mere dobrovoljnog udaljavanja, socijalne distance i labave mere u Švedskoj u poređenju sa karantinom, agresivnim ispitivanjima, traganjem za kontaktima i obaveznom upotrebom maski.

U Švedskoj je njihova strategija dovela do smrti, tuge i patnje, a povrh toga nema naznaka da je švedska ekonomija prošla bolje nego u mnogim drugim zemljama.

Ostatak sveta je ako ništa drugo, dobio primer kako se ne nositi sa smrtonosnom zaraznom bolešću.

Na kraju će i to proći i život će se vratiti u normalu. Novi medicinski tretmani će se pojaviti i prognoze će biti bolje. Nadamo se da će vakcina uskoro biti spremna. Do tada, ne radite ništa na švedski način.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime