Sveštenicima kasne uplate za penziju

0

Prava i obaveze: Patrijaršija SPC u Beogradu
 

– SPC je tražila "zatvoreni" susret sa ministrom Selakovićem i to preko Uprave za vere očekujući od države da pomogne srpskoj crkvi i u Srbiji, na prostoru eks Jugoslavije i u dijaspori. Kao gorući problem istaknuto je višemesečno kašnjenje države kod uplate penzionog i socijalnog osiguranja srpskom sveštenstvu. Izraženo je i nezadovoljstvo zbog sporosti u vraćanju nacionalizovane crkvene imovine.

Podsećanja radi, u SFRJ doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje sveštenstvu je u celosti uplaćivala država kao jedan vid nadoknade za nacionalizovanu crkvenu imovinu.

 

U vreme Miloševića država je prepolovila svoje učešće, da bi ono nakon petooktobarskih promena 2000. bilo potpuno obustavljeno.

 

Donošenjem zakona o crkvama verskim zajednicama 2006. godine država je delimično finansirala penziono i socijalno osiguranje samo sveštenstvu u siromašnim parohijama, da bi 2012. donela Uredbu po kojoj se celokupnom sveštenstvu iz republičkog budžeta uplaćuju doprinosi za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje.

Reč je o oko 2.000 sveštenika svih konfesija od čega je 1.700 iz SPC.

 

O porezu ni reči

O tome da li će i kada crkve i verske zajednice u Srbiji ući u sistem fiskalizacije nije bilo reči na sastanku. Nije pominjan ni porez koji crkve treba da plaćaju državi. Prema zakonu crkve i verske zajednice nisu oslobođene poreza na imovinu koja ne služi ispovedanju vere (zgrade, šume, zemljište…) niti PDV na prodaju predmeta koji nemaju bogoslužbeni karakter, na primer crkvenih kalendara, privezaka i sličnih suvenira.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here