Svetac koji je išao peške

0

Početkom ove godine, nakon što je dobijen blagoslov vladike raško-prizrenskog Teodosija, crkvena opština u Leposaviću donela je odluku da se na platou ispredeg hrama Svetog Vasilija Ostroškog podigne spomen-obeležje pokojnom patrijarhu srpskom Pavlu, bivšem episkopu raško-prizrenskom, koji je pune 34 godine duhovno vodio srpski narod na Kosovu i Metohiji.
Zoran Vukadinović, predsednik crkvene opštine, kaže da je povod stogodišnjica rođenja patrijarha Pavla, koji je neizmerno zadužio srpski narod na Kosovu i Metohiji.
 

Vozom za Beograd
Kada se posle smrti Germana birao novi srpski patrijarh, Pavle je za Beograd pošao vozom da glasa, pošto put iz Prizrena dugo traje, svratio je u Rašku, u današnji manastir Končul, da prenoći kod svog velikog prijatelja, prote Dragana Rvovića.
– Sedeli smo dugo i pričali o svemu, ni u snu, nije ni pomislio da će već sutradan postati patrijarh srpski, bila je to božja volja. Kada sam čuo da je izbran, najpre sam se zabrinuo, kako će se snaći u velikom Beogradu, ali i srećan što smo dobili patrijarha kojim smo se svi ponosili – pričao je reporteru "Vesti" Rvović.

– Nijedan čovek nije govorio tiše, a čuo se dalje i više, napisao je o njemu akademik Matija Bećković. Smatramo da imamo moralnu i istorijsku obavezu prema ličnosti blagopočivšeg patrijarha Pavla, budući da nas je kao eparhijski arhijerej vodio duže od tri decenije – ističe Vukadinović.
Protojerej Milomir Vlašković, starešina crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću, kaže da je govoriti o partrijarhu Pavlu isto kao govoriti o Kosovu i Metohiji.
– Ovo je njegov simboličan povratak na Kosovo, dobićemo novu snagu za ostanak. Patrijarhov spomenik u porti naše crkve učiće našu decu istoriji i svim vrlinama koje su krasile njegovu svetost, njegovi saveti, njegova blaga reč i njegova dobrota uvek će nam biti vodilja u životu – priča protojerej Milomir.
Član Odbora za podizanje spomenika, novinar i publicista iz Leposavića Slavoljub Savić, kaže da će spomenik patrijarhu Pavlu biti visok 2,7 metara i da izrada patrijarhove skulpture u prirodnoj veličini poverena vajaru iz Raške Milenku Baloviću.
– Skulptura je pri kraju, nadamo se da ćemo, uz Božju pomoć i podršku Srba sa celog Kosova i Metohije, Srbije i dijaspore obezbediti ne mala sredstva koja su nam potrebna da u poznatoj beogradskoj livnici "Jeremić" veliki posao privedemo kraju. Ponovni dolazak patrijarha Pavla na Kosovo i Metohiju, iako nikada nije odlazio iz naših, duša, misli i srca, biće veliki dan i velika radost za sve žitelje Leposavića i sav srpski narod na Kosovu. Očekujemo dolazak patrijarha Irineja, predsednika Srbije Tomislava Nikolića i drugih čelnika naše države – ističe Savić.
Stariji Srbi u Leposaviću, Lešku, Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici sa setom se sećaju svih poseta episkopa raško-prizrenskog, a potom i patrijarha srpskog Pavla. Uvek je, kažu, dolazio vozom ili pešice, a kada su druge vladike počele da nabavljaju skupe limuzine, on je pešačeći obilazio manastire.
 

Bogougodno delo
Odbor za podizanje spomenika patrijarhu Pavlu u Leposaviću nema sredstava da ovaj projekat izgura do kraja. Svi koji žele da pomognu da se ovo bogougodno delo dovrši do kraja i što pre, za informacije se mogu javiti starešini crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću, ocu Milomiru Vlaškoviću na telefon +381 64 3456 273 ili na mejl: mvlaskovicŽgmail.com.

– Poznavao je svakog sveštenika i monaha u dušu, znao je koliko mi sveštenici imamo dece, kakvi su đaci, sa kojim se sve problemima suočavamo. Pri kraju života, posle mnogo godina, posetio sam ga u patrijaršiji, bio sam mlad sveštenik kada je on otišao sa Kosova, mislio sam da me je zaboravio. "Gde si ti, oče Radomire, dobro nam došao, kako su ti deca, jer ono beše petoro imaš, kakvi su đaci", upitao me je patrijarh, a ja sam ostao bez reči – priča sveštenik Radomir Radovanović, koji je dugo godina službovao na Kosovu i Metohiji i u Raškoj oblasti, a sada je u Beogradu.
Kao srpski vladika sa sedištem u Prizrenu, Pavle je stalno bio na udaru i to višestrukom, maltretirali su ga Albanci ekstremisti, nije bio po volji ni komunističkim vlastima u Beogradu, ukazivao je ne navolje koje će tek doći, ali su ih pod tepih stavljali i srpski političari u Prištini, Peći, Prizrenu i Kosovskoj Mitrovici…
Na Kosovu se i danas prepričava šamar Albanca iz Drenice koji je Pavle stoički podneo i zbog koga nije hteo nikome na se žali. Zbog istine o kojoj je govorio i koja ga je uvek vodila zamerio se separatistima, koji su mu preprečivali put, psovali ga, a jedan se osmelio i da ga ošamari. Kad se vratio u Patrijaršiju i sve mi ispričao, pitala sam ga šta je rekao tom Albancu. Odgovorio mu je sa hrišćanskom smirenošću i trepeljivošću: "Ošamario si sebe, a ne mene." Ko udari na istinu, ona će mu se osvetiti – pričala je prošle godine mati Fevronija, igumanija Pećke patrijaršije, sećajući se decenije provedene sa patrijarhom Pavlom.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here