Privatna arhiva

Slava manastira Svetog Save u Ilajnu i ove godine je svečano obeležena, 27. januara, svetom arhijerejskom liturgijom, istina zbog kovida, uz prisustvo daleko manjeg broja vernika iz Džilonga, Melburna i okoline.

Svetu liturgiju služili su arhimandrit Teodor, starešina manastira, prota Čeda Videkanić i prota Momčilo Vukša, a prota Milorad Jovčić je u besedi podsetio na značaj Svetog Save u srpskom narodu.

– Sveti Sava je uspostavio autokefalnost srpske crkve, postavio osnove škole i bio je veliki čudotvorac. A, mi smo svi njegova deca – istakao je u svojoj besedi prota Milorad i pozvao Srbe da se ugledaju na Svetog Savu.

Manastir u Ilajnu je, između ostalog, poznat i po tome što u njemu počivaju mošti poslednjeg proigumana i duhovnika manastira Hilandar, svetog starca Nikanora.

Poznat po svom blagom pristupu, starac Nikanor je januara 1990. pošao u Australiju da miri zavađenu braću. Međutim, u martu iste godine je preminuo, a po njegovoj volji sahranjen je upravo u manastiru Sveti Sava u Ilajnu.

Poseta manastiru na dan slave je bila prilika da popričamo sa starešinom, ocem Teodorom, koji kaže da je u Australiju stigao daleke 1979, po blagoslovu pokojnog mitropolita Nikolaja.

Otac Momcilo Vuksa, otac Teodor, otac Petar, arhirejski zamenik episkopa Siluana i otac Ceda Videkanic (s leva)

– Dugo sam tu. Od tada do danas promenilo se dosta vladika, episkopa, sve se promenilo… Danas smo ovde nas trojica kaluđera, otac Petar, otac Lazar i ja, i dve monahinje. Nekada nas je bilo više, dolazili su i odlazili, takva je imigracija. Ali, hvala Bogu dobro smo. Čuvamo naše svetinje, starca Nikanora, hilandarsku ikonu Majke božje Trojeručicu, koja nas pomaže. Tu su i zaslužni ktitori Vojislav i Jelena Miletić, koji su napravili crkvu – priča otac Teodor.

Gradnja manastira je počela 1972, a mitropolit je tada došao, kako kaže otac Teodor na “golu ledinu“.

– I još se gradi. Ako bog da uskoro da završimo crkvu Svetog Alimpija, zadužbinu Jelena i Vojislava – naglašava otac Teodor, napominjući da pomaže i srpski narod, kako oko samih radova, tako i redovnim posetama srpskom duhovnom centru.

Reči starca Nikanora

Sa zadatkom da miri zavađenu braću u Australiji, starac Nikanor je došao na Peti kontinent 1990. i još se pamte njegove reči:

– Kakav smo primer dali narodu? Umesto da praštamo i u ljubavi prebivamo, mi sitničarimo i svađamo se; umesto da mir tvorimo, mi pastvu izdelismo i jedne protiv drugih okrenusmo.

Danas, kako kaže otac Teodor, braća se vole i poštuju na dalekom kontinentu.

Muzej manastira

Dragutin Ivanović, predsednik Srpskog socijalnog servisa i saradnje primio nas je u malom muzeju manastira Sveti Sava, koji je nastao zahvaljujući ktitorima Jeleni i Vojislavu Miletiću.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here