Đ. Janković

Svečana Svetosavska akademija koju je organizovala Crkvena opština loznička u susret Savindanu održana je u petak uveče u Vukovom domu kulture.

Besednik je bio protojerej Đorđe Stojisavljević, šef kabineta patrijarha srpskog, a okupljenima se obratio i episkop šabački Jerotej.

– Drago mi je što se uoči Savindana nalazim među Lozničanima – rekao je protojerej Stojisavljević.


On je dodao da je to posebno zato “što je naš narod na ovoj grudi zemlje neprekidno, toplo i dostojanstveno čuvao svoju veru, ime i obraz”.

– Radostan sam što nam je svima ovde namera da zajedno ispletemo venac slave Svetom Savi, velikanu duha čije životno delo je nepresušna inspiracija mnogim darovitim pregaocima, ne samo njegovog roda i vere nego i onih naroda i konfesija sa ovog podneblja i širom sveta – rekao je on.

Vladika šabački Jerotej podsetio je da je naš narod kroz istoriju davao mnoge velike ličnosti u različitim oblastima, a da Sveti Sava za nas ostaje “nezaobilazni i neprevaziđeni uzor i primer kakvi treba da budemo, ukoliko želimo da živimo istinski, da živimo večno”.

– Valja nam se čuvati od iskušenja da svetitelja Savu svrstavamo u neke, istina lepe, ali mrtve relikte daleke prošlosti, da ga zarobljavamo među koricama naših knjiga, zatvaramo u muzejske vitrine. Svetitelj božji Sava živi i danas isto kao što je bio živ dok je hodio u telu po ovoj zemlji. Uprkos svim iskušenjima i nemirima veka u kojem živimo, ne smemo dati mesta malodušnosti, strahu i neverju. Bog nam nije dao svetsku silu i zemaljska blaga, ali nam je dao nešto mnogo više i vrednije – mnoštvo svetih ugodnika svojih, a među njima svetitelja Savu kao najsjajniju luču svoje božanske dobrote. Idući za njim nikada nećemo pogrešiti – poručio je vladika šabački.

Priznanja za najbolje

Na akademiji je Crkvena opština loznička uručila nagrade za tri najuspešnija učenika nižih i viših razreda lozničkih osnovnih škola na tradicionalnom likovnom konkursu posvećenom Svetom Savi, kao i najuspešnijim školama na Svetosavskom kvizu za srednjoškolce.

Pojali svecu

U bogatom umetničkom programu učestvovali su dečji hor Crkve Pokrova Presvete Bogorodice, združeni horovi “Sveti Roman slatkopojac” i “Sabor Srpskih svetitelja” iz Banje Koviljače, dečji hor “Sveti Sava” i hor “Sveti Jovan Šangajski”, učenici muzičke škole, pijanista Nikola Avramović i Željko Andrić, prvak opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.