Svetinja opet zasvetlela

0

Dar Srba iz Njujorka: Zvono u obnovljenom manastiru
 

– Hvala Bogu više nisam u mraku, pošto nije bilo novca za dovođenje "prave struje", jer bi to mnogo koštalo, morali smo da improvizujemo posebnim kablom koji smo sproveli kroz šumu, ali i nekoliko sijalica i jedna štek-dozna mnogo nam znače, zimi posebno – kaže otac Jovan, rodom iz Lazarevca, koji je za tri godine, uz pomoć malobrojnih vernika, obnovio ovu stolećima zapuštenu i u korov zaraslu srpsku svetinju sakrivenu u brdima podno planine Bajgore.

 

"Graničar" u mantiji

Manastir Svete Petke u Ceranjskoj Reci udaljen je od Sočanice na Ibarskoj magistrali oko tri kilometra. Do manastira, oko koga nema nijedne kuće, leti se stiže kolima lošim makadamsko-zemljanim putem, a zimi najsigurnije – pešice. Srbi u Sočanici i Leposaviću često kažu da je otac Jovan "graničar" i da je njegov manastir neka vrsta "karaule" na granici sa ekstremnim Albancima sa Bajgore.

Najbliže srpsko selo udaljeno je nekoliko kilometara. Ipak, otac Jovan svakodnevno zvonom poziva vernike na molitvu.

– Bude i dana kada nisam sam i kada na bogosluženje dođe i puno mladih iz Ibarske Slatine, Sočanice, Vuče, Pridvorice, Leposavića i Zvečana – dodaje otac Jovan.

Naglašava da je najveći problem obnovljenog manastira – kanalizacija.

– Imamo u porti improvizovanu septičku jamu koja se izliva i pravi nam probleme, za izgradnju nove nemamo novca, inženjeri iz Leposavića su izračunali da nam je potrebno oko 2.000 evra. Za mene i manastir koji obnavljam ovo su velike pare, nadam se da će se javiti neki donator iz sveta koji će nam pomoći – priča ovaj uporni i hrabri monah i podseća da je planirana i izgradnja jedne prostorije u kojoj bi, kad su posete, mogao da primi vernike i napravi manju kuhinju.

 

Neumorni misionar: Otac Jovan
 

– U konaku sa dve sobe, gde spavam i gde spremam hranu, nema mesta za pristojan boravak. Pogotovu ne za prihvat, posluženje i smeštaj vernika koji dolaze da me obiđu i da se zajedno u obnovljenoj crkvi pomolimo Bogu. Jedna veća prostorija koja bi, po projektu, koštala oko 7.000-8.000 evra, puno bi nam značila – ističe ovaj monah.

 

Stiže i u Ulije

Iako sam obnavlja manastir Svete Petke u Ceranjskoj Reci, otac Jovan odnedavno je nastojnik i istoimenog manastira u selu Ulije kod Leposavića. Nakon odlaska vladike Artemija, a potom i igumanije Zlate, i ova svetinja je ostala bez monaha. Tek nedavno stigao je jedan iskušenik koji će za koju godinu preuzeti brigu o ovom manastiru.

Jedno vreme otac Jovan je proveo u manastiru Svetog Jovana u obližnjoj Sočanici, gde je imao odlične uslove za boravak, život i molitve. Sam je predložio, a vladika Teodosije je uslišio njegovu želju da pođe u zabito selo Ceranjska Reka, okruženo albanskim selima, i da obnavlja zapušteni manastir Svete Petke. Izuzetnom upornošću i hrabrošću (nije se plašio albanskih paravojnih formacija koje su često "defilovale" putem pored manastira) uspeo je da u bespuću obnovi crkvu i da je svojim stalnim prisustvom i molitvama oživi.

– Ne mogu da grešim dušu, niko od Albanaca me ni mrko nije pogledao, ekstremisti nisu navraćali u manastir, a komšije čija se imanja graniče sa manastirskim često navrate da popijemo kafu i da se ispričamo, neki su čak nudili i pomoć. Najteže je zimi kad napadaju veliki snegovi i kada sam često odsečen od sveta. Vreme tada provodim uz molitve i knjige, a društvo mi prave samo pas Žuća i mačak Brka. Nadam se da ću dobiti bar još jednog monaha, a u budućnosti i da ću sagraditi veliki konak i formirati brojno manastirsko bratstvo – poručuje otac Jovan iz Ceranjske Reke.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here