Z. Mirković
GLAMUROZNO: Svetosavski bal 2020. godine

Posle jednogodišnje pauze zbog situacije izazvane pandemijom COVID-19, prestižna tradicionalna manifestacija Svetosavski bal zakazana je za 21. januar naredne godine u park-hotelu Šenbrun, a već naredni bal, 2023. godine biće održan u jednom od najprestižnijih bečkih zdanja – Palati Hofburg.

U Srpskom centru, koji je organizator Svetosavskog bala, nadaju se poboljšanju epidemiološke situacije, kako bi veče glamura, balskih haljina, muzike, igre, ali i humanosti, ovog puta bilo organizovano.

– Mi smo ga obeležili i ove godine, ali ne s gostima jer mere nisu dozvoljavale. Ovog puta, pod ovakvim uslovima koja sada važe, a to je 2G pravilo, organizovaćemo bal, osim u slučaju da austrijska vlada ne otkaže celokupnu balsku sezonu – kaže Nikola Osmokrović iz Srpskog centra.

Vidović govori o balu i aktivnostima Srpskog centra

Svetosavski bal je tradicija, podseća i ističe da je težnja da se organizacija manifestacije prebaci u Hofburg.

– Bal je već zakazan za 10. februar 2023. u Hofburgu. To će biti prvi put u istoriji da se naš bal organizuje na takvom jednom mestu – otkrio je Osmokrović ekskluzivno za “Vesti”.

Dodaje da već 2023. godine, u glavnoj sali imperijalne palate u samom srcu Beča, čiji je jedan deo i zvanična rezidencija predsednika Austrije, očekuju od 2.000 do 2.500 posetilaca bala.

Ambasador i privrednici na prezentaciji

Povodom Svetosavskog bala, u Ambasadi Srbije u Beču, održana je prezentacija za potencijalne sponzore ove, kako je istaknuto, najglamuroznije manifestacije srpske dijaspore u svetu.

Ambasador Nebojša Rodić je rekao:

– Svetosavski bal je za mene uvek bio nešto posebno, a uveren sam i za sve koji su na njemu bili od 1998. Kad je 1861. bal uspostavljen u Beču, pevano je “Rado Srbin ide u vojnike”. To su davno prošla vremena, i da sada treba pevati pesme o uspesima naše zemlje koji su prepoznatljivi. Ovaj 21. vek je vreme velikih kvalitetnih promena koje obećavaju da će se mladi vraćati u Srbiju kao u vreme Milana Obrenovića, koji je bio inicijator Svetosavskog bala u Beču, a čiju tradiciju je obnovio Srpski centar 1998.

Milan Vidović, novi predsednik Srpskog centra, ukazao je da Upravni odbor ove organizacije čine mladi ljudi koji žele da pomognu našoj deci u Austriji da neguju svoj jezik, kulturu i da jednog dana sarađuju ili rade u domovini svojih predaka.

– I ja sam odrastao u Austriji i primer sam nekog ko je uvek želeo da održi vezu sa svojim narodom. Imam veliku želju da omogućimo da naša deca znaju svoje poreklo, svoj jezik, kulturu. Bal je nešto što upravo omogućava sve što radimo – istakao je on.

Obrazovanje i humanitarni rad

Vidović je naveo da postoje stubovi aktivnosti Srpskog centra, a to su, pored bala, obrazovanje i humanitarni rad. Tako pri Srpskom centru postoji škola srpskog jezika i biblioteka, a što se humanitarnog rada tiče Srpski centar sprovodi već dugo akciju Za dečju radost projekat pomoći učenicima na KiM.

Nikola Osmokrović dodaje da kroz humanitarnu akciju Za dečju radost, svakog meseca 12 mališana na Kosovu i Metohiji dobija stipendije u iznosu od 100 evra.

– Planiramo filmski festival za sledeću godinu, kao i muzički festival, uz nekoliko prezentacija knjiga. Biblioteka Srpskog centra ima više od 5.000 naslova, od beletristike do enciklopedija, stručne literature, konstantno radi, doprinoseći očuvanju srpskog jezika u Beču – navodi Osmokrović.

Promocija u Minhenu

– Već 4. decembra bi trebalo da odemo u Minhen, zbog promocije bala i saradnje s jednom našom organizacijom, koja će organizovati druženje s privrednicima – naveo je Osmokrović.

STARI I NOVI PREDSEDNIK: Milorad Mateović i Milan Vidović

Mlade snage vode Centar

Nedavno je došlo do promena na čelu Srpskog centra u Beču, pa je posle 25 godina vođenja ove organizacije Milorad Mateović prepustio svoje mesto predsednika Upravnog odbora mr Milanu Vidoviću, koji je već dve i po godine aktivan u Centru.

Vidović je izabran jednoglasnom odlukom svih članova. Takođe, na mesto dosadašnjeg sekretara udruženja Ane Bošković, došao je Bogdan Osmokrović. Članovi Upravnog odbora su još: Janko Matić, Aleksandar Matić, Branko Jovović, Nikola Osmokrović i Ivana Volić.