pixabay.com

Svetski dan lubenice obeležava se 3. avgusta. Njenoj neodoljivoj slatkoći retko ko može da odoli, a priznaćete, osvežava bolje od bilo koje druge voćke.

Večita dilema kada govorimo o lubenici je pitanje da li je ona voće ili povrće.

Za breskve, jabuke, maline i banane smo sigurni da su voće, ali šta je s lubenicom? Ako mislite da su one voće, varate se.

Lubenica je čest predmet zabune, jer se zahvaljujući njenoj slatkoći koristi za voćne salate i kao poslastica zbog čega se smatra voćem. Ali, kao i kod dinje, lubenica je plod jednogodišnje biljke što znači da pripada povrću.

Sledeća dilema koja uvek izaziva pažnju ljubitelja lubenica je kako odabrati onu najslađu?

Kupovina lubenice često izgleda kao lutrija, nikada ne znate koliko će biti sveža i sočna pre nego što je prsečete.

Zato vam donosimo nekoliko trikova kako ćete uvek odabrati onu pravu.

1. Pogledajte pruge

Boja lubenice pokazuje njenu zrelost, a uvek bi trebalo birati onu koja ima jako izražene pruge po sebi. One treba da budu tamnozelene i svetložute boje.

2. Kucnite je

Ova provera je vrlo popularna, ali mnogi ne znaju koji zvuk pokazuje na to da je lubenica dobra. Ako zvuči šuplje, znači da ima više vode i da je zrela. Suprotno od toga znači da je kora debela i da lubenica još nije zrela.

3. Birajte najtežu

Podignite nekoliko lubenica kako biste pronašli onu koja je najteža – upravo ta ima puno vode i slađa je od ostalih.

4. Gledajte oblik

Uvek birajte lubenice koje su više okrugle nego ovalne – slađe su i sočnije dok su ovalne često bez ukusa. Takođe, nemojte da zanemarite neobične kvrge po lubenici – ako ih ima, nije dobra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here