Svetski mediji o Sarajevu: Kako su devojčice zatrudnele na ekskurziji?

0

Reuters/A.L.
Prema dostupnim podacima, u BiH su u porastu seksualne aktivnosti maloletnica koje imaju između 13 i 15 godina
 

"Dejli mejl" je u svom tekstu objavio da su roditelji devojčica ogorčeni i da najviše krive učitelje koji ih, kako kažu, definitvno nisu nadzirali i pazili.

Škola iz jednog mesta kod Banjaluke povela je u Sarajevo 28 devojčica kako bi obišle muzeje i druge istorijske znamenitosti, što inače nije uobičajena praksa, jer đaci iz RS retko kada odlaze na ekskurzije u Federaciju.

Ovaj nesvakidašnji slučaj za koji se saznalo pre nekoliko dana uzdrmao je javnost širom Bosne i Hercegovine, ali i sveta, i pokrenuo nacionalnu debatu o seksualnom obrazovanju.

Ginekolog iz Sarajeva Senad Mehmedbašić rekao je da je takav trend u BiH zabrinjavajući.

“To je trend današnjice. Ali, mi ne smemo da dozvolimo da se naša deca o seksu obrazuju na ulicama, a ne u školama”, istakao je sarajevski ginekolog.

On je istakao da roditelji i obrazovne institucije moraju da zauzmu mnogo važniju ulogu u seksualnom obrazovanju dece.

“Sasvim je očigledno da deca nemaju dovoljno iskustvo o zdravstvenom obrazovanju, pa se upuštaju u takve aktivnosti, dok ni ne slute šta ih posle toga čeka”, kazao je Mehmedbašić.

Kako piše “Dejli mejl”, devojčice iz Bosne savete od stručnjaka o seksualnom obrazovanju traže na društvenim mrežama.

U Sarajevu je prošle godine zatrudnela 31 maloletnica, dok je u najnovijem slučaju za samo pet dana njih sedam ostalo u drugom stanju.

Nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske Nenad Babić priznao je da sve više dece uzrasta od 13 i 14 godina stupa u seksualne odnose. On je istakao da za poslednji slučaj nisu krivi nastavnici koji su decu vodili na ekskurziju, već “roditeljsko zanemarivanje”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here