Nekadašnji svetski prvak u karateu, Enver Idrizi, bio je gost albanske dijaspore u Švajcarskoj, gde je položio cveće na bistu Skenderbega u Ženevi, uz skandaloznu izjavu, da takve biste treba da se nađu u, kako kaže, svim “albanskim zemljama” gde je mesta u Srbiji – Niš i Medveđu.

Kada imamo Skenderbega u ovom međunarodnom gradu, zašto ne bismo imali Skenderbega u albanskim zemljama, Medveđi i Nišu.

On je u izjavi koja je preneta u švajcarskim medijima rekao da lik Skenderbega kao simbola nacionalnog otpora i slobode, treba da posluži kao model ujedinjenja albanskim liderima, posobno onima u Tirani i Prištini, a naročito onima na Kosovu u vreme svađa i sporova.

Ovaj vek u svim albanskim zemljama, ne isključujući našu dijasporu, na svih pet kontinenata sveta, poznat je kao Skenderbegov vek – rekao je Idrizi, koji želi da finansira izgradnju Skenderbegovog spomenika u Nišu i Medveđi.

– Želim da vidim Skenderbega u Medveđi i Nišu. Kada imamo Skenderbega u Ženevi, zašto ne bismo imali Skenderbega u albanskim zemljama. Pomagaću i finansiraću postavljanje biste našeg naciionalnog heroja u ova dva albanska grada – izjavio je bivši svetski prvak u karateu.

Enver Idrizi, koji je poreklom Albanac iz Makedonije, rođen je u Skoplju 1966. godine, a trenutno živi u Nemačkoj. Interesantno je da je nastupao za hrvatsku reprezentaciju posle proglašenja nezavisnosti 1995. godine, za koju je osvojio i prvo sportsko međunarodno odličje u istoriji.

Idrizi na svom Instagram profilu često objavljuje fotografije na kojima je pored spomenika OVK terorista, a pominjalo se i da je i lično učestvovao u njihovom obučavanju tokom rata na Kosovu, zbog čega je neko vreme odbijao da nastupa u Srbiji. Ima i fotografije sa nekadašnjim liderom Albanaca sa Kosova, Ibrahimom Rugovom, koje redovno objavljuje.

1 COMMENT

  1. Pa Skenderbeg je srpski princ,veoma blizak srpskoj srednjevekovnoj dinastiji.
    Ne verujem da bi mnogi u Srbiji imali protiv da vide svog princa ispod čijeg spomenika piše “borac proniv najezde osmanlija,srpski princ plemenita roda”
    Ja lično mislim da današnji šipci nemaju pojma ko je on ustvari bio i kakve je ciljeve imao,Ustvari nežele da znaju…

  2. Прихватам, уз само један услов – да на споменику стоји право име и презиме Скендербега – Ђурађ Кастриотић, од родитеља Јована и Воисаве!

  3. dečko ti si se malo zaigrao, neko te je jako udario u glavu za vreme sparingovanja, idi uči geografiju i istoriju

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here