Švedski atletičar Armand Duplantis proglašen je za najboljeg na šestom “Serbian open indoor” mitingu koji je u sredu održan u Beogradu, a njegov skok motkom od 6.10 metara, ostaće upisan i u istoriju srpske atletike.

Duplantis, koji je glavni favorit za zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, je ujedno postao i prvi atletičar kom je pošlo za rukom da u glavnom gradu Srbije preskoči granicu od šest metara. Takođe, u dva navrata pokušao je i da obori svetski rekord koji iznosi 6.18 metara. Treba napomenuti da se popularni „Mondo“ dva puta zaletao kako bi oborio i svetski rekord, a treći put je odustao zbog umora.

Posle takmičenja, odvojio je malo vremena i za „Vesti“ sumirao utiske takmičenja u Beogradu:

– Osećam se sjajno. Pre mitinga sam imao malih problema sa tetivama, i to je verovatno jedan od razloga što sam se brzo umarao. Moje noge su bile “mrtve” i “umorne”, a za svetski rekord jednostavno morate da budete savršeno spremni. Zaista sam zadovoljan svojim prvim pokušajem i skokom od preko 6 metara, bilo je baš dobro i „čisto“. Mislim da je to prvi put da je neko u Srbiji skočio 6 metara ito je sjajna stvar. Želim da skočim 6 metara u svakoj zemlji. Što se tiče priprema za OI, stvari idu u dobrom pravcu. Želim najpre da budem spreman za EP. Osećam se dobro i osećam da je svetski rekord blizu – rekao je Duplantis.

Na pitanje da li od sada možemo da ga zovemo “Serbo”, aludirajući na to da mu je inače nadimak “Mondo”, Duplantis je uz osmeh rekao:

– Serbo? Da, možete da me zovete kako god želite! Duplantis je od 2020. godine svetski rekorder u skoku s motkom (6,15m) na otvorenom. Tada je oborio rekord Sergeja Bubke (6,14 m) iz 1994. godine. I pored toga, motiv za takmičenje mu ne nedostaje jer želi da postane i olimpijski šampion.

-Osećam da sam blizu svetskog rekorda. Imam mnogo takmičenja ispred sebe, tu su i Olimpijske igre ovog leta. To je najvažnija stvar. Želim da tamo budem najbolji. Visine su zaista „kul“, ali je zlatna medalja ono što želim.

Osvrnuo se Duplantis i na Svetsko atletsko dvoransko prvenstvo koje se 2022. održava u Beogradu:

-Svetsko prvenstvo u Beogradu će biti zaista dobro. Jedva čekam da se vratim ovde. Tu je i Ivana Španović, nju poznajem i sjajna je. Trofejni skakač je prvi put u Beogradu, a iz glavnog grada Srbije nosi pozitivne utiske:

-Prvi put sam u Beogradu i zaista mi se sviđa grad, baš je lep. Ima mnogo lepih ljudi, uživao sam u iskustvu. Grad je zaista živ, posebno u ovoj situaciji i sam po sebi je lep. Takođe, dobro sam skakao, tako da je sve još lepše. Zanimljivo, od malih nogu je počeo sa treninzima, a on pojašnjava o čemu je zapravo reč:

-Ne bih rekao, treniranje. Kada sam imao 3 godine sve je to bila igra za mene. Svi su igrali fudbal, a ja sam ovaj sport zavoleo od malih nogu. Poruka za drugu decu bi bila da bi trebalo da se pronađu u onom što vole. Ako u tome uspeju zaista posebno stvari će se desiti.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here