SVIJETLICA / SVJETLICA

0

 

Prezime "Svijetlica" je rezultat nedovoljnog znanja srpskog jezika i njegovih pravila, odnosno proizvoljnog beleženja prezimena Svjetlica. To prezime je nastalo po pravilu po kojem je od prideva svijetao nastala imenica svjetlost. Ako je to jasno, pređimo na prezime.

Prema Đ. Janjatoviću i "Prezimenima Srba u Bosni", Svjetlice su krajem 19. veka bile nastanjene u Bugojnu, Vaganu (Gerzovo), Gašici i Bijakovcu (Gradiška), Duboviku i Ivanjskoj (Krupa) i samoj Krupi. Svi slave istu krsnu slavu: Đurđevdan.

 

Interesantno je da istu slavu imaju i varijante ovog prezimena na koje se nailazi takođe u Bosni: Svitlica i Svjetlanović.

 

Svitlica ima u Vukovskom polju (Bugojno) i Ljuvši (Varcar Vakuf, sada Mrkonjić Grad), a Svjetlanovića u Živinicama (Mrkonjić Grad). Za Svitlice u Donjem Vukovskom, ispitivač kaže da su "starovnici" i dodaje da "na temenu i stranama kose (Vukovskog polja) leže 22 kuće Svitlica".

 

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti – dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu – redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi – ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu – vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, stručnjaci za etnologiju i etimologiju.


Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

M. Karanović kaže za Svjetlice da su starinci, kao i familije koje se smatraju za "jedno" – Stanivukovići, Tesle, Ivaniševići, Ercezi, Arelji, Dražići, Jovanići i Orelji. Svi slave Đurđevdan. Svjetlica je oko Prvog svetskog rata bilo sedam domaćinstava u tri naselja, doseljeni iz Like pre okupacije Bosne, odnosno iz Buševića.

U "Karlovačkom vladičanstvu", M. Radeka navodi Svitliće kao pravoslavne sa krsnom slavom Aranđelovdan, ali i kao rimokatolike. U "Leksiku prezimena SR Hrvatske" (bez odrednica o veri i nacionalnosti), do druge polovine prošlog veka bilo je Svitlica u Osijeku, Sonkoviću (kod Šibenika) i Tovarniku (kod Vukovara), kao i Svitlića u Donjim Bogićevcima (Nova Gradiška), Jasenovcu i Osijeku. Svitlanovići su zabeleženi u Davoru i Vrbovi (Nova Gradiška), Zagrebu i Sisku.

Evidentirana su i prezimena ijekavskog oblika – Svjetlačići u Pakracu i Siraču (Daruvar), Svjetlečić u Novoj Gradiški, Svjetličić u Požeškoj Cesti (Pakrac) i Roždaniku (Novska), a Svjetlić u Levanjskoj Varoši i Trnavi (Đakovo).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here