Tanjug
Goran Svilanović

Goran Svilanović, bivši ministar spoljnih poslova Srbije, kazao je da je Srbija “svoje odluke” u vezi sa stavom prema Rusiji i ratu u Ukrajini, “već donela”.

– Očekujem da Srbija formira vladu koja će u svakom smislu, dakle i u stranačkom i u personalnom, jasno pozicionirati Srbiju u skladu sa odlukama koje je donela u okviru sistema UN – izjavio je Svilanović.

– Rat u Ukrajini doživljavam kao globalni sukob 21. veka. On ima mnogo specifičnosti, snažnu komponentu informacija i dezinformacija, digitalnu i sajber komponentu. Vidim ga kao narušavanje svih vrednosti kojima i Srbija pripada, a koje nekada i pogrešno nazivamo “evropskim vrednostima”, kao da one samo pripadaju Evropskoj uniji. Radi se o urušavanju evropskog bezbednosnog prostora kako je definisan u Helsinkiju 1975. godine. I upravo te vrednosti će u ovom ratu prevagnuti – istakao je Svilanović.

Prema njegovim rečima, neće biti ni novog hladnog rata, jer se ovde, kako objašnjava, ne radi o dve sukobljene strane ni o dva vrednosna sistema.

– Ljudi u Ukrajini nisu “druga strana”, Evropa nije “druga strana”, tako ni Srbija nije “druga strana” – dodaje.

Prevagnuće, kaže, UN sistem.

– I budućnost neće doneti više paralelnih političkih i bezbednosnih i finansijskih sistema. Srbija je i svojim glasanjem u Ujedinjenim nacijama pokazala da želi da podrži i unapredi UN sistem i time je donela svoju najvažniju odluku. Sve ostalo su formalnosti i diplomatski detalji – naglasio je Svilanović.

Na pitanje kakve bi posledice bile u slučaju da Srbija ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji, kaže:

– Saradnja sa Ruskom Federacijom je neophodna da bi se rat zaustavio, da bi se sprečilo dalje stradanje stanovništva. Ali saradnja koja se odnosi na obnovu evropske bezbednosne arhitekture zasnovane na kooperativnoj bezbednosti, saradnja u nastojanju da se stalno unapređuje globalni bezbednosni sistem kroz podršku Ujedinjenim nacijama i glavnoj regionalnoj bezbednosnoj organizaciji, a to je OEBS, saradnja u unapređenju globalnog ekonomskog sistema i finansijskih institucija; sve to što je i važno i neophodno, biće moguće dosta kasnije, ne samo kada se rat okonča, već i kada dođe do ozbiljnih promena u odnosu Rusije prema ostatku sveta, kao što je glasanje u UN pokazalo. To je suština sistema sankcija, a tu odluku je Srbija već donela, kroz prethodna dva glasanja u UN.

A kakvu reakciju Moskve Srbija može da očekuje?

– Budući da sam rekao da je Srbija svoje odluke već donela, ona je već zajedno sa svim svojim susedima, zajedno sa Evropskom unijom, ali i zajedno sa ogromnom većinom država u UN. Kako bude njima, tako će biti i Srbiji. I to u svakom aspektu. Naravno da svi mislimo prvo na energetsku bezbednost, i ona jeste super važna, ali nije jedino važna. Kako i koliko budu trpeli naši susedi, tako i toliko će trpeti i Srbija – rekao je Svilanović.

3 COMMENTS

  1. Svilanović je jedan promoter tih Zapadnih vrednosti oličenih u duplim standardima Washingtona i Brüssela.
    Srbija se sa sankcijama nikada neće saglasiti a o nekakvim vojnim tek nikako !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here