Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sveopšti trend nadograđivanja trepavica, kako kod nas tako i u svetu, uzeo je maha, ali eksperti upozoravaju da ova tehnika ulepšavanja može da bude opasna po zdravlje.

Ma koliko vam ovo zvučalo neverovatno, najnovija upozorenja zdravstvenih radnika odnose se na ugradnju veštačkih trepavica zbog kojih paraziti, najčešće grinje, mogu da dospeju u oči i predeo oko očiju.

Upozorenje je objavljeno odmah nakon registrovanih nekoliko slučajeva parazita koji je medicinski nazvan Demodex.

Parazit se razvijao kod žena koje nisu održavale higijenu ugrađenih trepavica.

Ukoliko se veštačke trepavice ne održavaju na pravilan način može doći i do razvoja bakterija koje mogu da stvore ozbiljnije infekcije oka.

Ekstenzije za trepavice postale su jako popularne u poslednje vreme, a mogu da traju od 4 do 6 nedelja. Mnogim ženama je ovo rešenje kako ne bi morale svako jutro da stavljaju maskaru.

Simptomi koji mogu da vam ukažu da nešto nije uredu su sledeći: peckanje, svrab, crvenilo i upaljeno oko.

Demodex je organizam koji inače živi na folikulama kose i može da se prenese na bilo koga. Loša higijena doprinosi lakom prenošenju i širenju bakterija.

Mnoge žene se plaše da čiste ugrađene trepavice zbog straha da će otpasti, ali dermatolozi kažu da je to ključno ako želite da održite zdravlje kože i očiju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime