Youtube/HuffPost UK
SZO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je danas na platformi Iks (Tviter) da je usled zastrašujućih, ponovljenih izraelskih napada na bolnicu Al-Šifa u Pojasu Gaze, izgubljen svaki kontakt sa tom zdravstvenom ustanovom.

U najnovijim izveštajima sa poprišta sukoba u Pojasu Gaze, navedemo je da je bolnica opkoljena izraelskim tenkovima, kao i da su neki od onih koji su pokušali da pobegnu bili izloženi izraelskoj vatri u kojoj su ranjeni ili ubijeni.

“SZO izražava ozbiljnu zabrinutost za bezbednost zdravstvenih radnika, stotine bolesnih i povređenih pacijenata, uključujući bebe na aparatima za održavanje života i raseljene osobe koje su našle sklonište u bolnici”, navodi SZO.

Ponovila je poziv na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi kao jedini način da se spasu životi i smanji užasan nivo patnje.

SZO poziva i na kontinuiranu, urednu, nesmetanu i bezbednu medicinsku evakuaciju kritično povređenih i bolesnih pacijenata i poručuje da svi taoci moraju dobiti odgovarajuću medicinsku negu i biti bezuslovno pušteni na slobodu.

Osoblje zaposleno u ovoj bolnici, najvećoj u Gazi, saopštilo je da su pacijenti i izbeglice zarobljeni u užasnim uslovima dok u obližnjim ulicama besne teške borbe, a hirurg bolnice Al-Šifa rekao je za Bi-Bi-Si da je bolnica ostala bez vode, hrane i struje.

Izrael je saopštio da se sukobio sa Hamasom u blizini bolnice, ali da nije otvarana vatra na bolničku zgradu.

Nakon što su lekari bolnice Al-Šifa saopštili da su dve bebe preminule, a da je 37 u životnoj opasnosti, izraelske snage su obećale da će pomoći da se bebe danas evakuišu u “sigurniju bolnicu”.

Bi-Bi-Siju su poslate slike najmanje 20 novorođenih beba koje se nalaze na odeljenju hirurgije u Al-Šifi, uz upozorenje lekara da su novorođenčad životno ugrošena s obzirom da je jedinica neonatalne intenzivne nege prestala da radi zbog nedostatka struje.

Smatra se da su hiljade ljudi potražile utočište u bolnici Al-Šifa, koja je već dva dana u centru žestokih borbi, a hirurg Marvan Abu Sada rekao je za Bi-Bi-Si da zvuci pucnjave i bombardovanja svake sekunde odzvaju Al-Šifom, kao i da su pokušaji da se sahrane stradali osujećeni zbog borbi oko kompleksa.

Izraelske odbrambene snage (IDF) više puta su optužile Hamas da deluje iz tunela ispod bolnice, što Hamas poriče.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here