EPA-EFE

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) otkazala je danas još jednu planiranu misiju medicinske pomoći Gazi iz bezbednosnih razloga.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je Agencija UN je otkazala šestu misiju na severu Gaze jer zahtevi za posetu nisu bili odobreni ili uveravanja za osiguravanjem bezbednosti nisu bila ispunjena od poslednje posete, 26. decembra, preneo je Rojters.

– Intenzivno bombardovanje, ograničenja kretanja, nedostatak goriva i prekinuta komunikacija onemogućavaju SZO i naše partnere da dođu do onih kojima je potrebna –  rekao je on na virtuelnoj konferenciji za novinare iz Ženeve.

SZO je pozvao Izrael da odobri njihove zahteve i zahteve drugih partnera za isporuku humanitarne pomoći.

Izraelska ofanziva pokrenuta je nakon napada militantne grupe Hamas na južni deo Izraela 7. oktobra od kada je raseljena većina od oko 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Mnogi su napustili svoje domove, civilna infrastruktura je u ruševinama, a postoji i akutna nestašica hrane, vode i lekova. SZO je saopštila da je ostalo samo 15 bolnica u Gazi, koje su funkcionalane ili delimično funkcionalne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here