EPA-EFE

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) priznala je da je pogrešila u vezi sa opasnostima širenja koronavirusa.

SZO je potvrdila da postoje „novi dokazi“ prenošenja koronavirusa u vazduhu nakon objavljivanja otvorenog pisma koje je potpisalo 239 naučnika, a u kojem su istakli da se virus širi ne samo velikim kapljicama, već i aerosolom koji se duže zadržava u vazduhu.

Dr Benedeta Aleganci, šefica SZO za prevenciju i kontrolu infekcija, rekla je tokom da je SZO razgovarala i sarađivala sa mnogim naučnicima koji su potpisali pismo.

– Priznajemo da u ovoj oblasti postoje novi dokazi, kao i na svim drugim poljima vezanim za virus i pandemiju Covida-19 i zato verujemo da moramo biti otvoreni za ove dokaze i razumeti implikacije koje se tiču načina prenošenja i mera zaštite – rekla je dr Aleganci.

Marija Van Kerkove, epidemiolog u SZO programu za vanredne slučajeve zdravstvene zaštite, rekla je da organizacija trenutno sumira saznanja o prenosu smrtonosnog virusa, a sažetak bi trebalo da bude dostupan u narednim nedeljama.

– Govorili smo o mogućnosti prenošenja vazduhom i preko aerosola kao jednom od načina prenošenja Covida-19, kao i putem kapljica. Pratili smo nosioce zaraze. Gledali smo da li se prenosi s majke na dete. Naravno, gledali smo i da li se prenosi sa životinje na čoveka – rekla je Marija Van Kerkove, i naglasila da je ipak potrebno još istraživanja.

– Ne može se isključiti mogućnost prenosa vazduhom u javnim prostorima, posebno u vrlo specifičnim uslovima prepunih, zatvorenih, slabo provetrenim prostorijama. Međutim, dokazi se moraju prikupiti i interpretirati – istakla je ona, a prenosi CNN.

3 KOMENTARA

  1. То само показује да они немају појма ни о чему!
    А, удавише нас.
    Колико је народа страдало од лекарски прописане погрешне терапије (када греше једно, греше и друго)?

  2. Tacno Rodoljube. Dodje mi da se stidim sopstvene struke. Ja, kao kardiolog nemam mesta pogresci, niti moje kolege. Takodje proucavam imunologiu i virusologiu vec dugi niz godina i najezim se kad cujem da je nCov19 smrtonosan virus tj da se to propagira i naglasava. Drugi nisu? Nisu, oni su jos smrtonosniji a svakodnevno smo okruzeni njima i najcesce ih nosimo a da i ne znamo to, sve dok ne obolimo. Virusi su deo naseg zivota od pamtiveka ali i od prenatala pa do raspada i poslednje celije tela, a i posle toga… Ziveti sa njima i nositi se sa njima je poenta price, bar kad je ova situacija u pitanju a i virusologia uopste.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime