EPA/Valdrin Xhemaj
Hašim Tači

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da je u Briselu i Vašingtonu zahtevao da dijalog Beograda i Prištine ima samo jednu tačku – pitanje uzajamnog priznavanja.

Tači, koji trenutno boravi u SAD je istakao da je dobio punu podršku za evroatlantske integracije Kosova.

– Mogu da kažem da je posle posete koju sam imao prošle nedelje u Briselu, gde sam sa specijalnim izaslanikom Evropske unije razgovarao o pitanju dijaloga Kosova i Srbije, bilo neophodno otputovati u SAD. U Vašingtonu sam imao posebno zadovoljstvo da razgovaram sa zvaničnicima Stejt departmenta i drugim zvaničnicima američke vlade o koracima koji Kosovo mora da ih preduzme sada, ali takođe i u budućnosti – rekao je Tači.

On je istakao da “SAD nastavljaju snažno da podržavaju Kosovo u unutrašnjem razvoju i u institucionalnoj stabilnosti” i dodao da će Kosovo i dalje ostati najverniji američki saveznik u regionu.

– Saradnja sa Amerikom je nastavak naših strateških opredeljenja, ali ono što moram da naglasim je da sam i zvaničnicima u Briselu i u SAD jasno rekao da je pitanje dijaloga između Beograda i Prištine ušlo u novu fazu i da treba da bude samo jedna tačka dnevnog reda, ona o uzajamnom priznavanju između Kosova i Srbije, a zatim tek ostala pitanja. Moramo nastaviti ovaj proces polazeći od glave teme, a ne od repa – zaključio je Tači.

1 COMMENT

  1. Ovaj misli da je mnogo inteligentan i lukav, kad prica ovakve gluposti, i da ce neko to da prihvati. Po Taciju sve sto je do sad ispregovarano i dogovoreno, odjednom vise ne vazi nego sada mora po njegovoj zamisli da usledi prvo “uzajamno priznanje” a tek posle toga realizacija svega ranije dogovorenog. Samo nije objasnio zasto nudi uzajamno priznanje kad je Srbija vec medjunarodno priznata drzava,i niti trazi niti joj je potrebno priznanje od tkz. Kosova* koje je po Ustavu Srbije deo nase teritorije, i koje nije medjunarodno priznato u UN. Privremene vlasti na okupiranom Kosovu* se ponasaju kao razmazeno dete koje svaki cas menja svoje zelje i od staratelja trazi i nemoguce, jer je naviklo da mu se sve ispunjava. Nadam se da ce konacno shvatiti da su ta vremena prosla, i da im takvo ponasanje vise ne uspeva.

  2. On mora da prihvati realnost i da radi po tome da zivi u Srbiju i da mora da izadje iz zakljucane sobe da jede u kuhinju sa ostalin u kucu. A sto pominje da im Ameri cesaju vrat nek bude ali nokte polako rastu pa nece da bude zauvek blag ces.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here