Tadić: Odgovornost za zločine nad Srbima

0

Tadić na komemoraciji srpskim žrtvama u Donjoj Gradini u BiH

 
Tadić je rekao da Srbija i on kao njen predsednik vode vrlo principijelnu politiku da svako ko je odgovoran za zločin mora da odgovara, bez obzira na nacionalnu pripadnost, te da u tom konteksu Srbija sarađuje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu.

"Kada sam kao predsednik Srbije upućivao poruku da Srbija nema ništa principijelno protiv toga da nacionalni sudovi sude optuženim za ratne zločine, ta poruka nije podrazumevala da se onima koji su optuženi ne sudi. Njima mora da se sudi i da se utvrdi njihova odgovornost, na kojem god položaju da su bili", izjavio je Tadić novinarima u Banjaluci.

 

Ako je Srbija, kaže Tadić, bila u stanju da zbog optužbi koje su imale međunarodnu verifikaciju uhapsi i izruči Tribunalu dvojicu predsednika, od kojih je jedan oslobođen, onda i svi ostali moraju da imaju tu snagu i odgovornost.

 

"To je jedina pretpostavka da na kraju dođemo do pomirenja. Samo tako principijelno ponašanje nas vodi novom kvalitetu međuancionalnih odnosa. Uveren sam da to možemo", istakao je predsednik Srbije.

 

On je dodao da nakon rata 90-tih godina postoji pojednostavljena namera da se utvrdi jedan jedini krivac, što apsolutno ne odgovara istini, jer rat, kako je rekao, podrazumeva krivicu na tri strane i zločinci su bili među svim narodima.

 

 

"Oni moraju biti otkriveni i osuđeni. U tom smislu krivica ne može biti na narodu, tako da pojednostavljivanje istorijskih događaja iz Drugog svetskog rata i ratova iz 90-tih godina nije doprineo istini. Ne može biti krivica samo na srpskom narodu i samo na njihovim predstavnicima i to je više nego jasno", rekao je Tadić.

 

Na pitanje da li politička rukovodstva drugih naroda u regionu treba da se izvine za zločine počinjene nad Srbima po ugledu na njega, Tadić je rekao da je svaka nacija, odnosno njeni politički predstavnici, odgovorni za vlastito ponašanje.

 

On je naglasio da svako nosi svoj deo odgovornosti i da je on kao predsednik Srbije preduzimao određene korake koji su iskazivali takvu vrstu odgovornosti.

 

Govoreći o manipulacijama o broju žrtava, Tadić je rekao da je to uobičajen pristup nakon svih tragičih zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije i da to pitanje treba ostaviti onima koji su jedino kompetentni da ga utvrde, a to su istraživači, istoričari, pravnici i svi oni koji imaju profesionalne kapacitete da definišu broj žrtava.

 

Prema njegovom mišljenju, svaka manipulacija brojem žrtava samo čini problem kompleksnijim i stvara atmosferu koja je teško podnošljiva i nije korisna.
 

Moramo naći snage za pomirenje

 

Ovo je jedan težak dan za naš narod i trenutak u kojem smo ujedinjeni sa romskim i jevrejskim narodom, izjavio je danas predsednik Srbije Boris Tadić, posle posete Donjoj Gradini, gde je održana komemoracija povodom 65. godišnjice proboja logoraša iz logora Jasenovac.

 

"Uprkos strašnim žrtvama, moramo pronaći snage za pomirenje. To je poruka koju šaljem iz Banjaluke, Republike Srpske, to je poruka koju šaljem i iz Beograda, kao predsednik Srbije", rekao je Tadić.

Moramo pronaći način da živimo zajedno u budućnosti, kao dobri susedi i pronaći odgovore za iskušenja koja nas očekuju, poručio je Tadić.

 

On je dodao da je proteklih dana razgovarao sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem o tome kako napraviti kvalitetan napredak u međudržavnim i međunacionalnim odnosima.

Verujem da su takvi razgovori i iskorak mogući i sa bošnjačkom političkom elitom, rekao je Tadić.

On je odbacio tvrdnje da bi Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici i ostale odluke koje donosi parlament Srbije mogle da poremete odnose Srbije i RS, "između našeg naroda koji živi sa obe strane granice".

Srbija i ja, kao njen predsednik, donosimo odluke u skladu sa vlastitim ustavnim i pravnim načelima i političkim prilikama u zemlji, objasnio je Tadić i dodao da RS i njeni politički lideri definišu svoju politiku, u koju se Srbija ne meša.

 

Vansudsko poravnanje sa Hrvatskom

 

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je namera Srbije i Hrvatske da u vezi tužbe i kontratužbe koje su podnesene Međunarodnom sudu pravde u Hagu pronađu rešenje koje bi omogućilo vansudsko poravnanje i istovremeno procese pred redovnim sudovima.

 

 

"Želimo da pronađemo rešenje koje bi omogućilo vansudsko poravnanje i istovremeno procese pred redovnim sudovima. Predsednk Hrvatske Ivo Josipović i ja smo i tome razgovarali tokom poslednjeg sastanka i tragamo za jednim modalitetom kojim ne bismo porekli pravni poredak i ni po koju cenu zaštitili zločince", rekao je Tadić novinarima u Aleksanderovcu.

 

Tadić je istakao da se želi da pronađe rešenje kojim bi se omogućilo da se pravni procesi vode protiv onih koji su izvršili zločine, ali da se ni na koji način prava žrtava ne dovode u pitanje.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here