Tadić: Uprkos Kosovu, odlični odnosi

0

"U prošlosti smo imali mnogo nesuglasica, ali želimo da vidimo našu budućnost u razumevanju i prijateljstvu", rekao je Tadić posle sastanka s Gulom, i konstatovao da su Turska i Srbija nezaobilazni činioci u rešavanju svih pitanja koja su od interesa za region.

U razgovoru s Gulom, čija je država priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Tadić je ponovio da Srbija nikada neće priznati unilateralni čin Prištine, i da će se pravnim i diplomatskim sredstvima boriti za očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Neslaganje oko Kosova i Metohije ne sme da poremeti naše odnose i da doprinese urušavanju naših odnosa", rekao je Tadić, ističući da se dve države međusobno podržavaju u procesu evropskih integracija.

Osim ekonomije, koja je bila u fokusu razgovora, dvojica predsednika su se usredredila i na pitanje interreligijske saradnje, a predsednik Tadić je predložio izgradnju kulturno-obrazovnog islamskog centra u blizini Beograda.
 

 

Međudržavni sporazumi Turske i Srbije

 

Resorni ministri Srbije i Turske potpisali su u ponedeljak u Beogradu pet bilateralnih međudržavnih sporazuma.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i turski ministar rada i socijalne politike Omer Dinćer potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata i Sporazum o ekonomskoj saradnji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i državni ministar u Vladi Turske Faruk Ćelik potpisali su Sporazum o tehničkoj i finansijskoj saradnji.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i njegov turski kolega Omer Dinćer potpisali su dva sporazuma iz oblasti socijalne sigurnosti.

Sporazumi su potpisani u okviru dvodnevne zvanične posete predsednika Turske Abdulaha Gula Srbiji.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here