EPA
Džo Bajden

Nade nemačke vlade na poboljšanje odnosa sa novom američkom administracijom nisu se ostvarile, piše nemački list “Tagesšpigel”.

Kako navodi list, posle pobede Džozefa Bajdena na američkim predsedničkim izborima, u Evropi i Nemačkoj su se nadali povratku “partnerskoj saradnji” sa SAD, iako je malo ko u Berlinu verovao da će uspeti da reše sva konfliktna pitanja.

“Ipak, nade federalne vlade se nisu ostvarile”, piše autor članka, navodeći kao primer situaciju oko “Severnog toka 2″ i pregovore o rešavanju krize u Avganistanu.

Po njegovim rečima, prvi sastanak američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa nemačkim kolegom Hajkom Masom na konferenciji šefova diplomatija država-članica NATO-a u Briselu “nije slutio na dobro“”, jer je uoči ovog događaja američka administracija iznenadila svoje saveznike nekoordiniranim predlogom o budućnosti Avganistana koji poništava sve ranije planove.

Pored toga, uoči bilateralnog susreta sa šefom nemačke diplomatije Blinken je zatražio od Berlina da konačno stavi tačku na izgradnju “Severnog toka 2”, najavivši, u protivnom, moguće uvođenje novih sankcija.

“Aktivan i oštar akcenat državnog sekretara SAD na temu gasovoda omeo je planove nemačke vlade da ‘taktično’ razgovara o ovom pitanju”, ukazuje “Tagesšpigel”.

“Čak su i protivnici gasovoda u Nemačkoj kategorično protiv eksteritorijalnih sankcija SAD”, zaključio je autor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here