youtube/Top Channel Albania
Edita Tahiri

Nekadašnja šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri smatra da sporazum između Srbije i Kosova neće biti skoro postignut, navodeći da pomeranje granica ne bi trebalo da bude deo dogovora jer bi to destabilizovalo Balkan, prenosi Kljan Kosova.

Kosovo, smatra ona, nije spremno za završnu fazu jer ne postoji političko i nacionalno jedinstvo o platformi za dijalog. Ona kaže da je potrebno evro-američko posredovanje, dodajući da je Amerika prvi i glavni saveznik Kosova, ali da i Evropa ima svoj značaj.

– Kosovo je nezavisna, suverena država sa svojim granicama prema volji naroda i borbi za nezavisnost. Međunarodni sud pravde je priznao i potvrdio zakonitost nezavisnosti Kosova. To bi trebalo da bude osnova platforme za dijalog, a glasovi koji su govorili o promeni granica trebalo bi da budu marginalizovani – kaže ona.

Tahiri naglašava da se Vlada Kosova mora ozbiljno pripremiti za ovaj dijalog i nastupati sa jedinstvenim stavom.

– Čak je i visoki predstavnik EU, Borel, verovatno izmanipulisan glasovima koji stižu van Kosova, ostavio ovo pitanje otvorenim, a zatim se Lajčak usprotivio tome. To pokazuje da smo svetu poslali nejasne signale i zbunili ga. Sada je vreme da izgradimo jedinstveni stav Kosova za dijalog. Taj stav bi obuhvatao susedstvo sa Srbijom, međusobno priznavanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, preuzimanje odgovornosti od strane Srbije za rat, štetu, genocid, etničko čišćenje – kaže Tahiri.

Ona je napomenula da je kosovski predsednik Hašim Tači pogrešio sa idejom promene granica, u čemu mu je, kako je navela, pomogao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njenom mišljenju, Kosovo ne bi trebalo da bude umešano u bilo kakav scenario koji bi vodio povećanju Srbije na Balkanu, jer samo jednakost na Balkanu može doneti mir.

7 COMMENTS

  1. Pa sad za “volju naroda” nisam siguran, referendum nije bio, nego je skupština tkzv “Kosova” proglasila nezavisnost.

  2. О каквом “међусобном”признавању независности да се разговара? Па Србија је међународно призната суверена држава, са границама дефинисаним Уставом. У тим границама је Косово и Метохија и може се разговарати само о степену аутономије за то подручије, али и о штети која је нанета Србији лажним представлјањем ове територије за државу и ускраћивањем прихода, пореза и доприноса…

  3. VI STE TI KOJI STE MANJINA U SRPSKOME KOSOVU VI STE TI KOJI STE DESTABILIZATORI BALKANA A I DESTABILIZOVALI STE SRBIJU A I JUGOSLAVIJU OD 80 PA SVE DO 99 vi ste ti sumski banditi

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here