RTS
Katarina Petrović Kaja

U susret Vidovdanu i spomenu na slavnog cara Lazara i hrabre kosovske junake, Katarina Petrović Kaja donosi nam zanimljivu priču iz srednjovekovne Srbije.

U emisiji “Gastronomad” danas (11. jun) u 14.30 časova na kanalu RTS1 u okviru MTEL TV-a biće prikazana trpeza sa dvora svetog kneza i cara Lazara Hrebeljanovića.

Za sve gledaoce koji zbog obaveza nisu u prilici da prate direktno ovu emisiju, repriza je u 2.41 časova narednog dana (12. jun).

Ako propustite oba termina, danas i sutra, u okviru MTEL TV paketa omogućeno je tzv. gledanje programa 7 dana unazad.

Kneževa večera

U narodu opevana kao “Kneževa večera”, pesma se prenosila sa kolena na koleno i kao zavet sadašnjim i budućim generacijama. Miloš Obilić je bio uzor za najhrabrijeg junaka, a car Lazar primer za najčestitijeg vladara.

Po narodnom predanju, Kneževa večera je bila na Lazarevom dvoru u prestonom gradu Kruševcu, a prema novijem mišljenju istoričara u mestu Babin Most nadomak Prištine i u blizini Kosova Polja gde se odigrala slavna bitka.

Pominjala se čuvena Lazareva zdravica crvenim vinom, ali ne i trpeza za srpsku vlastelu.

Priču o srednjovekovnoj trpezi na srpskim dvorovima donosi nam Katarina Petrović Kaja.

U srednjem veku trpeza je bila ogledalo moći vladara i velikaša. U vreme slavnog kralja Milutina uvedeni su vizantijski običaji poput romejskih vladara.

Prema zapisima, obed bi započinjao belim mrsom – slani ovčiji sir i kajmak uz mladi crni luk. Na trpezu bi se zatim iznosio bulgur od žita i različitih vrsta mesa. Glavno jelo podrazumevalo je razne vrste pečenja – ovčetinu, srnetinu, zečetinu i meso od divljeg vepra. Za začine su se koristile aromatične trave, najčešće majčina dušica i bosiljak, a kao desert, voće – jabuke, kruške, crno i belo grožđe.

Uz bogatu trpezu, bila su i najbolja vina. Na Lazarevom dvoru služilo se župsko i dalmatinsko vino.

U emisiji “Gastronomad”, poput srednjovekovnih majstora kuhinje, Kaja će pripremiti beli mrs, gulaš od zeca i bulgur sa biljem i belim lukom.

Ne propustite ovo zanimljivo putovanje kroz vekove i slavnu istoriju uz MTEL TV.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here