Lična arhiva
Dimić pred publikom u Hajlbronu

Odbor SPKD Prosvjeta iz Štutgarta nedavno je organizovao gostovanje glumca Milana Dimića koji je u glavnom gradu Baden-Virtemberga i Hajlbronu izveo monodramu “Po meni se ništa neće zvati”, posvećenu legendarnom pesniku Dušku Trifunoviću.

Publika je imala priliku da se, kroz različite Duškove životne situacije, upozna sa pesnikom i nastankom nekih njegovih pesama koje je pisao za poznate rok grupe i soliste, a koje su postale veliki hitovi poput “Ima neka tajna veza”. U 55 minuta monodrame tek počinje da se nazire život pesnika, njegova veličina i opus njegovog stvaralaštva. Mnogi su se, na taj način rado vratili u prošlo vreme, uz dobro poznate stihove i akorde iz mladosti.

Iz štutgartske Prosvjete ističu da su zadovoljni i srećni što su publici mogli da priušte nešto novo i zanimljivo, razumljivo različitim starosnim grupama, a opet istinski vredno. Na inicijativu Bogdane Brezovac, sekretara ogranka Prosvjete u Štutgartu, ostvarena je izuzetna saradnja sa Srpskim kulturnim i sportskim centrom (SKSC) iz Hajlbrona. Zahvaljujući Branislavu – Banji Miloviću, predsedniku SKSC Hajlbron i Draganu Živkoviću uz nesebičnu podršku kompletne uprave udruženja u kratkom roku je omogućeno je izvođenje monodrame.

Bogdana Brezovac se, pre monodrame obratila prisutnima u Hajlbronu i zahvalila upravi i članovima SKSC na saradnji. Ona istakla da je za Prosvjetu važan svaki pojedinac, naglasivši ulogu ovog udruženja van matice, sa posebnim osvrtom na mlade generacije.

– Ako uspemo da sačuvamo srpski jezik, srpsku tradiciju i srpsko kulturno nasleđe među mladim naraštajima sprečićemo njihovu potpunu asimilaciju i održaćemo balans između integracije u nemačko društvo i samosvest o tome ko smo, odakle dolazimo i kome pripadamo – istakla je Brezovac, koja je na poklon donela i podelila Prosvjetine bedževe kao mali znak zahvalnosti za početak saradnje između dva udruženja.

Gordana Breberina Trkulja, Milan Dimić, Desa Burazor Aslanidu i Bogdana Brezovac
Izvođenje predstave u Štutgartu

Folklor i dopunska škola

Srpski kulturni i sportski centar Hajlbron postoji već 50 godina, prvo kao jugoslovensko udruženje, a posle rata na prostoru bivše Jugoslavije prerasta u SKSC. Na početku su imali veoma raznovrsne sekcije: fudbal, šah, pikado, bilijar i folklor. Trenutno imaju samo folklornu sekciju Šumadija. Pre početka pandemije imali su dve folklorne grupe. Malu grupu folklora za decu od šest do 15 godina i veliku grupu koja je obuhvatala sve od 15 do 45 godina. Folklornu sekciju vodi Mirjana Stanišić i veoma je zadovoljna “svojim igračima”. Ona je pozvala sve zainteresovane da im se pridruže i da uz igru i pesmu očuvaju tradiciju i folklorno bogatstvo naše Srbije. U prostorijama SKSC Hajlbron održava se i nastava Srpske dopunske škole, za svu decu sa ovog područja. Slavica Voškar, koja je u Savetu škole i Mirjana Stanišić su veoma zadovoljne što se broj dece koja pohađaju nastavu u srpskoj dopunskoj školi svake godine povećava.

Očekuju nove drugare: Članovi folklorne sekcije Šumadija