Promo

Da bi doživeli i osetili vrhunski ukus  jela koje  se se služilo na francuskom dvoru, ne morate da idete u Francusku, dovoljno je da posetite Vojvodinu i neke od mnogobrojnih salaša koji se nalaze na ovom prostoru. Naime jela od guščije džigerice, a naročito pašteta od guščije džigerice predstavljaju pravi delikates i uživanje za sva čula. 

Tradicija gajenja gusaka seže još od drevnih Egipćana, zatim Rimljana, Jevreja, a Francuzi su usavršili način i tehniku pripreme ovog delikatesa. Guščija pašteta je bila privilegija viših staleža i služila se na francuskom dvoru. Nekada su jata gusaka krasila livade i prostore Panonske ravnice, salaši su se belili od nepreglednih jata gusaka.

Danas je njihov broj umanjen, ali pojedina mesta i salaši čuvaju tradiciju uzgoja ovih ne previše zahtevnih životinja, tako se u selima Mokrin, Melencima, Telečkoj, do danas održala tradicija uzgoja gusaka. Guske se gaje zbog džigerice, koja kod kljukanih gusaka može dostići i jedan kilogram, guščije masti koja predstavlja jedan od najefikasnijih prirodnih preparata u lečenju bronhitisa, upale pluća i disajnih organa, kao i zbog perja.

Guščija džigerica predstavlja deliciju koja se služi kao toplo predjelo i obogaćuje raznim prilozima. Pašteta od guščije džigerice se uglavnom služi uz sos od malina, što predstavlja izuzetnu kombinaciju ukusa kojoj se teško može odoleti. Zato je pravo vreme da krenete put Vojvodine i doživite pravu eksploziju ukusa.

Gde možete jesti guščiju džigericu:

Salaš 137- Čenej
Restoran Zak- Novi Sad
Restoran Piknik- Novi Sad
Restoran Project72 Wine&Deli – Novi Sad

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here