Tajni fond za kupovinu političara

0

Nova žrtva istrage o korupciji u Novom Južnom Velsu: Mari Fikara
 

Istrazi je rečeno da su bivši državni ministar energetike Kris Harčer i drugi liberalni poslanici korupcijom posredovali do više od 400.000 dolara ilegalnih političkih donacija, a Harčer je koristio advokatsku firmu da opere deo gotovine.

Savetnik u istrazi Džefri Votson kazao je da su istražni organi otkrili dokaze "sistemske subverzije propisa o izbornim fondovima u NSNj". Reč je o iznosu većem od 700.000 dolara.

Gospođa Fikara, kazao je on, koja je tada bila parlamentarni sekretar Barija O’Farela, bila je i deo šeme i posredovala je kod donacije od 5.000 dolara od preduzimača Tonija Merhija, neposredno pre izbora u martu 2011. Istrazi je rečeno da objašnjenja za donacije nisu bila uverljiva.

Gospođa Fikara "poriče optužbe u potpunosti", istakao je predstavnik njene kancelarije.

– Imamo dokaze koje možemo da pokažemo i koji pokazuju da je nevina. Njena verzija događaja je istinita i ona je sve vreme postupala u dobroj nameri.

Od 2009. građevinskim preduzimačima zabranjene su donacije političkim partijama. Premijer Majk Berd odmah je zatražio od gospođe Fikara da odstupi s dužnosti parlamentarnog sekretara.

Govoreći pred ICAC Votson je rekao da su donacije bile "pokušaj da se kupi pristup političarima". Novac je kanalisan kroz Ejtbajfajv, navodni skriveni fond koji je osnovao Harčerov bivši savetnik Tim Kelma, a koji je navodno korišćen za plate mogućih budućih poslanika sa Centralne obale Krisa Spensa i Darena Vebera.

 

BERD: Šokiran sam

– Ja sam šokiran i zaprepašćen optužbama iznetim pred ICAC – saopštio je premijer NSNj Majk Berd, obećavši da će sprovesti kontrolu svih knjiga kako bi se utvrdila odgovornost.

I firma, vlasnik ugljenokopa Nejtan Tinkler, inače u finansijskim nevoljama, platila je 66.000 ovom fondu. U njemu je učestvovao i Gazkrop, predlagač kontroverznog šoping-centra Orendž Grouv u Liverpulu, sa iznosom od 137.000 dolara. Kompanija Australijen voter holdings, povezana sa familijom Obejd, "upisala" se sa 183.000 dolara.

Orendž Grouv je dobio zeleno svetlo pošto je Liberalna partija osvojila izbore.
Istrazi je rečeno da je Harčer bio blizak sa direktorima Gazkorpa Nabilom i Nikolasom Gazalom, sinovima pokojnog biznismena Nabila Gazala.

– Harčer je išao na odmor na jahti Gazalovih Oktavija na Hamilton ajlendu – rekao je Votson.

Istraga je čula i da je 2007. liberalni član za Lejn Kouv Entoni Roberts, plovio jahtom sa Harčerom i Gazalovima. I njegov posao je sada u pitanju, jer nije službeno prijavio to putovanje.

Kad je Harčer podneo ostavku prošle godine kao ministar energije, Roberts je preuzeo njegov resor.

Votson ističe da je Harčer "višestruko činio usluge" Australijen voter holdingsu i Tinklerovoj firmi Bildev.

Glavni liberalni organizator fondova Pol Nikolau složio se u privatnom iskazu da je pomenuta fondacija služila da se sakrije novac od zabranjenih donatora.

 

Skrivene donacije

Jedan od najvećih preduzimača u zemlji Hari Trigubof iz Meritona navodno je takođe davao skrivene donacije Liberalnoj partiji putem Fondacije Fri enterprajz.
– Korišćenje fondova na taj način je "ozbiljno kršenje zakona i ozbiljno kršenje poverenja birača u NSNj – objasnio je Džefri Votson.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here