Podaci o ruskim kosmičkim letelicama, o čijem pravljenju i lansiranju do sada ništa nije saopštavano javnosti, izloženi su na internetu i može im se slobodno pristupiti.

Kompanija koja je proizvela pojedine elemente tih satelita potvrdila je tu informaciju, a objavljivanje podataka ocenila kao nezakonito.

Nazive satelita, probno-konstruktorskih radova i preduzeća koja ih realizuju, rokove lansiranja i broj uređaja predstavilo je produzeće „Saturn“, koje proizvodi sunčane baterije i akumulatore za ruske kosmičke uređaje. Kompanija je u nadležnosti „Roskosmosa“.

„Saturn“ je potvrdio originalnost objavljenih podataka koji su bili saopšteni na stručnoj konferenciji u Krasnodaru tokom februara.

Materijali s te konferencije su objavljeni na jednom od sajtova s ruskim domenom.

– To je nezakonito izloženo. To je bilo određeno saopštenje na konferenciji koje nije trebalo da izađe u javni prostor – objavio je konstruktor PAO „Saturna“ Sergej Lihonosov.

– Preduzećemo odgovarajuće mere protiv onoga ko je to objavio – dodao je on.

„Saturn“ je uključen u spisak akcionarskih društava, prema kojima državna korporacija za kosmičku delatnost „Roskosmos“ ostvaruje jedinstvenu državnu politiku. Nalazi se na spisku strateških preduzeća Rusije.

Izvor:
Vestionline, sputniknews.com

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime