EPA-EFE
Vladimir Putin i Donald Tramp

Poljska vlada smatra predsednika zemlje Andžeja Dudu tajnim oružjem koje će pomoći da se Donald Tramp okrene protiv Rusije, piše “Politiko”.

U martu, poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski pozvao je nacionaliste i konzervativce da iskoriste prednosti “posebnih odnosa” sa Trampom kako bi ga pridobili za podršku Ukrajini. Nakon što je američki Kongres odobrio novi paket pomoći Kijevu, opoziciona stranka Pravo i pravda odmah je izjavila da je to zbog uticaja njenog kandidata Dude.

Uprkos političkoj podeljenosti Poljske, Tuskova vlada i opozicija retko su jednoglasni u pogledu potrebe da se nagovara Tramp: oni se plaše da će se, ako bude ponovo izabran, SAD povući iz NATO-a i ostaviti Evropu nasamo sa Rusijom. Samo nekoliko dana pre glasanja, poljski predsednik je sa Trampom u Njujorku razgovarao o vojnim potrebama Ukrajine, a sastao se i sa predsednikom Predstavničkog doma Majkom Džonsonom. Posle razgovora sa Dudom, bivši predsednik SAD, koji je ranije govorio sa odobravanjem o ruskom vođi Vladimiru Putinu i optuživao Ukrajinu za njene nevolje, promenio je retoriku i pozvao za dodatnu pomoć Kijevu.

Stručnjaci kažu da je uloga poljskog predsednika u velikoj meri preuveličana jer stranci retko izazivaju dramatične promene u politici SAD.

3 COMMENTS

  1. SRBIJA JE KONAČNO NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

  2. Bez Donalda Duck-a , skocice rejting Putinu. Sta ce Vladimir u drustvu Epstinovog prijatelja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here