Promo

Regionalna zvezda i jedna od najpoznatijih pop pevačica Severne Makedonije, Tamara Todevska, krenula je sa slavljem – dvadeset godina je prošlo otkako je izdala prvi regionalni hit “1003”.

Početak velike godišnjice obeležava novom snažnom pesmom “Niagara”, za koji je upravo izdala i videospot, a onda će nastaviti koncertnom turnejom od rodnog Skoplja, prema BiH i Srbije do Hrvatske i Slovenije, da prenese sve poruke svoje muzike.

– Uvek postoji rešenje i važno je ići napred, to je glavna poruka “Niagare” koja je inspirisana našom svakodnevnom borbom. Pesma je za sve ljude koji su se nekad osetili ranjeno, razočarano ili bili nepravedno etiketirani. Često smo u tom “kavezu” zarobljeni u vlastitim mislima i strahovima i to stanje nas tera da budemo destruktivni, ljuti, ali iz tog lavirinta možemo izaći! Ja u takvim situacijama energiju i snagu vučem iz podrške bližnjih – porodice, dece, publike. Podrška svih dragih ljudi je uvek potrebna u životu, govori makedonska pop pevačica koja se prvi put u bogatoj karijeri pojavljuje i kao autorka pesme, u saradnji s Lazarom Cvetkoskim.

– Prvi su stihovi nastali sasvim spontano, neočekivano. Ništa ne forsiram, dobila sam inspiraciju i počela pisati, a onda sam nastavila sa saradnikom i prijateljem Lazom. Mislim da smo napravili jako dobar muzički proizvod, govori Tamara i ne isključuje da se i u budućim pesmama pojavi kao autorka teksta, ali i muzike.

Prva asocijacija na naziv pesme je reka u severnoj Americi, no koje je njeno značenje u pesmi?

– Niagara su i ljudske suze, od tuge ili sreće. Niagara su i loši i dobri trenuci koje smo svi imali na pretek, objašnjava umetnica čija se snažna vokalna interpretacija savršeno spaja s upečatljivim videospotom koji na dinamičan način predstavlja priču pesme. Tamara igra nekoliko uloga koje su odraz raznih emotivnih stanja.

Vodeća i najprodavanija pop zvezda u Severnoj Makedoniji teško da je i mogla izbeći uspešnu karijeru, rođena je u uglednoj muzičkoj porodici – otac Velko bio je profesor u muzičkoj školi, a majka Brana operska pevačica. Upravo je majka imala najsnažniji uticaj na Tamarinu specifičnu i često hvaljenu vokalnu interpretaciju. Prvi put je nastupila sa šest godina, a u karijeri i životu imala je uvek i potporu starije sestre Tijane Dapčević, s kojom je više puta i sarađivala, a zajedno su snimile duet “Igra luda” davne 1997. Potom je 2003. izdala hit singl “1003”, koji je na festivalu u Budvi osvojio drugo mesto. Uspeh te pesme doveo je i do snimanja debitantskog albuma “Sino”. Drugi album “Eden den” zapečatio je njen zvezdani status, kao i njen prvi koncert u skopskoj Areni Boris Trajkovski koji se i danas pamti. Dobitnica je nagrada sa više muzičkih festivala, kao i nagrada za najbolje pesme i ženski vokal, ali u istoriju svoje države zlatnim slovima upisala se na Evroviziji.

Na Izboru za pesmu Evrovizije nastupila je četiri puta, dvaput u delegacijama drugih saradnika, a 2008. i 2019. kao glavni izvođač. Upravo je u Tel Avivu pre četiri godine s pesmom “Proud” trijumfovala i ostvarila najbolji rezultat Severne Makedonije u istoriji takmičenja – u finalu je bila prva prema ocenama žirija, a u sveukupnom poretku, nakon prebrojavanja glasova evropske publike, završila je na visokom sedmom mestu.

– “Proud” ima posebno mesto u mojoj karijeri, ali i životu. To je kruna dugog rada i potvrda je ozbiljnog pristupa i kvalitetnog proizvoda. Nezaboravno iskustvo, energija i emocija koju želim da oseti svaki umetnik. Da li bi  opet predstavljala svoju državu? Prepuštam mesto drugima s istinskom željom da nadmaše uspjeh “Prouda”. No, nikad ne reci nikad. Ovo je život, sve je moguće, kaže Tamara koja prati učesnike koji će nastupiti u maju u Liverpulu iako ove godine Severna Makedonija ne učestvuje na takmičenju.

– Nemam favorita, ali sretna sam što se Lorin vratila 11 godina otkako je pobedila s pesmom “Euphoria”. Ona je super, a i nova pesma “Tattoo” je jedinstvena i baš u njenom stilu… Ima svoju autentičnost, viziju i super je za tu evrovizijsku pozornicu. Italija opet ima dobru pesmu i vidim da se mnogima sviđa. Biće zanimljivo, uverena je Tamara, koja je u sretnom braku već sedam godina s bivšim košarkašem Aleksandrom Dimitrovskim, s kojim ima kćerku Hanu i sina Darena.

Jesu li deca nasledila njenu muzikalnost?

– Moja Hana već je nastupila na prošlogodišnjem izdanju najpoznatijeg makedonskog dečjeg festivala Zlatni slavuj. Voli da peva i pleše i vidim da želi da nastavi muzičku tradiciju u našoj porodici. Daren takođe voli muziku i ima želju da svira gitaru. Međutim, neću insistirati niti pritiskati. Najbolje je da sami jednom odluče šta žele, a ja ću ih podržavati na svakom koraku, ističe Tamara koja nakon “Niagare” nastavlja stvarati nove pesme, ali posebno se raduje i osvajanjem nove publike na brojnim koncertima u godini svog velikog jubileja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here